Китай стана най-голямата икономика в света

Мира Даскалова Последна промяна на 08 октомври 2014 в 22:05 7030 21

Китай официално е най-голямата икономика в света по показател покупателна способност. Това показват данните от последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), пише Файненшъл таймс.

През 2014 г. МВФ е изчислил, че размерът на американската икономика е 17,4 трилиона долара, а на икономиката на Китай е 17,6 трилиона долара.

Програмата за международни сравнения още през пролетта обяви, че Китай е най-голямата икономика в света, след като беше представена нова методология за сравняване на покупателната способност на различните икономики.

През 2005 г. китайската икономика беше почти два пъти по-малка от тази на САЩ. Сега обаче МВФ предвижда тя да изпревари американската с 20 % до 2019 г.

Според показателя до края на 2014 г. Китай ще отговаря за 16,48% от световната покупателна способност, докато американската икономика ще се равнява на 16,28% от общия дял.

"Китайското чудо" е част от по-широка експанзия на брутния вътрешен продукт на развиващите се икономики в сравнение с развития свят, обясняват експерти.

Все пак ще измине още време преди Китай да се превърне в най-голямата икономика по отношение на БВП от глава на населението, допълват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.10 2014 в 09:55

Блядски вярваш ли си. Китай върви напред точно защото използва робски труд, ако почнат да плащат на работниците моментално икономичесткия ръст ще се изпари и ще доиде края на китайското чудо. Феодала няма да плаща за нещо което може да има безплатно. Така че мнозинството китайци ще си останат бедни.

09.10 2014 в 20:13

Краси, какво значение има как живее населението, като държавата върви напред? Хората умират и се раждат други, а държавата стои. След време покупателната способност на Китай ще бъде налята в IT, Research & Development и чак след като Китай се превърне в хегемон в югоизточна Азия, тогава може би някой ще помисли за жизнения стандарт на Китайците. А колкото до това в Хонг Конг, успех на протестиращите, в КНР имат опит с такива протести и като стане напечено, ще пратят танковете както на Тянмен. По целия свят властта мачка протестиращите, освен в Украйна, защото Янукович си беше куче.

09.10 2014 в 09:23

Къде само прочетохте това за жената за два долара, щото аз не го видях. Колкото до това ние бием китайците, наште магистралки се продаха за левче. Иначе в Китай строят е социалистически феодализъм с елементи на капитализъм за феодалите. Масата от населенито живее в невероятна мизерия и само около стотина милиона живеят като бели хора. Средна класа няма и не може да има. Появяването на такава ще разклати устоите на феодализма, а другарите няма да допуснат това, защото една средна класа може да ги изрита от власта. Точно за това са бунтовете в Хонг Конг където по време на британското управление се създаде средна класа.

09.10 2014 в 08:40

нали съм ти казал, че не си особено остроумен.
Ако не разбираш каквото четеш, можеш да попиташ любезно, ще ти обясня.
Но ако не си подготвен нито исторически, нито идеологически, първо трябва да почетеш.
... Книги.

09.10 2014 в 07:30

Абе ей, чесън,
ти извикА ли ясно през прозореца: I am not gay?
Щото ако не си, сега си пред нов избор - да ходиш да лапнеш на Волен пишката или да идеш до Китай да лапнеш 1000 китайски пишлета.
Ако не те кефят тея опции, винаги можеш да избягаш... в Сибир.

Хахахахахахахахахахахахахахахахаха

09.10 2014 в 07:16

стъпка по стъпка, след икономическите промени към пазарен капитализъм, назрява момента и за политически промени към демокрация.
Няма как след като веднъж си изпуснал духа от бутилката и си позволил да се формират средна и заможна класа благодарение на свободно правене на бизнес с целия свят, останалите проявления на свободата да се забавят. въпрос на време.

09.10 2014 в 00:27

Викнете някой икономист да Ви преведе, какво точно четете. Голяма глупост сте написали.

09.10 2014 в 00:12

Що не питаш майка ти?

09.10 2014 в 00:10

Сандо_О,
май дойде време да се допитаме до преговарящите.
До жените де... какво предпочитат, 1000 малки китайски хуйчета или един голям български?


Хахахахахахахахахахахахаха

09.10 2014 в 00:10

Въпрос: "Не мога да разбера какво се кефиш на Китай, когато това си е една капиталистическа икономика, на която само името и е социалистическо?"

Отговор на "Професор Балкански": Първо, всъщност китайската икономика не е "социалистическа", а ПАЗАРНА.

Второ, китайската политическата система е ЕДНОПАРТИЙНА НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ.

Трето, сички тея посредственици тука, дето ми се правите на ногу отворени: Go Fuck Yourself!