КЕВР вдигна цената на водата в 14 области на страната

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2017 в 17:21 103211 3

Снимка pixabay

На закрито заседание днес Комисията на енергийно и водно регулиране вдигна цената на водата в 14 области на страната.

Повишените цени на ВиК услуги за 2018 г. са в областите София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол.

Най-голямо ще е увеличението в Ямбол - 20%.

Във Враца увеличението е 13%, в София - 9,5%, в Перник - 5,8%, в Монтана - 6,4%, в Пловдив - 2,9%, в Смолян - 4,5%, в Кърджали - 2,8%, в Русе - 6,2%, в Силистра - 6,5%, в Шумен - 3%, във Варна - 2,7%, в Бургас - 8,7%, в Сливен - 2,5%.

По време на днешното закрито заседание на КЕВР са одобрени цените, предложени на 7 декември на откритото заседание за обсъждането на доклада за изменението на одобрените цени на ВиК услуги за 2018 г.

КЕВР стриктно ще следи изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата и ще предприема мерки при неизпълнението им, твърдят от пресцентъра на регулатора.

След третата година на 5-годишния регулаторен период, съгласно законовите изисквания, Комисията задължително ще провежда цялостен регулаторен преглед на изпълнението на поетите ангажименти от ВиК дружествата – постигнат размер на заявените инвестиции и показателите за качество на услугите, намаляване на загубите по мрежата и др. При доказано неизпълнение на заложените в бизнес плановете инвестиции и показатели, Комисията незабавно ще коригира цените на утвърдените ВиК услуги, като ги намалява.

По-рано днес възрастни хора протестираха пред сградата на КЕВР в София срещу увеличението на водата.

Митингът на "Дондуков", организиран от БСП, спря движението по булеварда, преди да се отправи към Министерски съвет. 

"Независимата КЕВР е независима само от народа си, зависима е от концесионера си. Сега отчитат фискални показатели, но не отчитат реалностите на живота. Увеличиха тока, парното, топлата вода, газта. Днес ще увеличат за пореден път и водата. Но не отчитат, че доходите на хората не стигат" - заяви на протеста лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Появяването на Нинова на протеста за цената на водата пред КЕВР е натиск към независимия орган - това мнение пък изразиха днес депутати от ГЕРБ, както и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

2

theprofet

16.12 2017 в 08:31

Нещастници! Вдигайте, вдигайте... Само, че моя разход вие го плащате... Да взема и аз освен да го вдигна?

13287

1

spirit оригиналът

15.12 2017 в 18:03

Ел.енвргия,вода и водопреносна система,полезни подземни и надземни богатства- само и изцяло държавна собственост! Там е разковничето. Когато липсва верига от посредници,цената на всеки продукт е ниска! И бизнеса,и населението,ще са доволни.А фиска ' ще нараства планомерно и все повече.Ниски цени на енергията,повече и по евтино производство,по високо вътрешно потребление на стоки и услуги,силен експорт. Иначе,нека да има частен бизнес.Но тези три основни пера, само под държавен контрол , управление и стопанисване.Използваха,и все още използват мантрата" Държавата- лош стопанин" за да разпродават всичко печелившо, с една цел: или да премине в ръцете на определени хора,или на чужди корпорации. Защото Частното,не може да бъде подложено на държавен контрол и регулиране. Вдига си цените,както му изнася.Защото е собственик!Само от тези три стратегически пера, ако бяхме ги запазили,като изключително държавна собственост, за тридесет години,щяхме да бъдем в Космоса.И по БВП,и по доходи,и по соц