Гневни възрастни хора пред КЕВР: Вие не се ли къпете?! (снимки)

OFFNews 15 декември 2017 в 10:59 7523 0

Гневни възрастни хора протестират пред сградата на КЕВР в София срещу увеличението на водата. Митингът на "Дондуков", организиран от БСП, спря движението по булеварда, преди да се отправи към Министерски съвет. 

Недоволните скандираха "Оставка", носеха знамена, вувузели, свирки и плакати. 

Вие не се ли къпете, атакуваха те подминаващите ги автомобили, както и полицаите, оградили входа на КЕВР. 

От кой пилещарник е излязла тая Караянчева, гневеше се възрастна жена на новия председател на парламента. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутати, общински съветници бяха сред хората. "Независимата КЕВР е независима само от народа си, зависима е от концесионера си. Сега отчитат фискални показатели, но не отчитат реалностите на живота. Увеличиха тока, парното, топлата вода, газта. Днес ще увеличат за пореден път и водата. Но не отчитат, че доходите на хората не стигат. Не отчитат, че пенсиите се увеличиха само с 2%, минималната заплата само с 50 лв., а някои от храните на пазара се увеличиха с до 80%." Това каза пред протестиращите хиляди българи пред сградата на КЕВР срещу повишаването на цената на водата лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че в този момент тече заседанието, в което КЕВР ще вземе решение за увеличаване на цената на водата от 3 до 30%. "Ние сме тук да кажем - не може да се живее повече така! Ние сме тук да кажем - освен в тази сграда, главният виновник да живеете така се намира 500 метра по-нататък. Правителството на Бойко Борисов провежда политика на геноцид спрямо българския народ" - обърна се към хората Нинова. Тя отбеляза, че управляващите не приеха предложението на БСП за увеличаване на енергийните помощи, не приеха и предложение за водни помощи, не приеха и предложението на левицата за преизчисляване на всички пенсии. "Вчера спряха лекарствата на онкоболни за 20 млн. лв., но на същия ден си раздадоха на тъмно 700 млн. лв. за ТОЛ система и пътища. ТОЛ система, за която още няма договор. Защо? Защото от там могат да крадат"- допълни председателят на БСП. Тя каза още, че над 10 млрд. лв. годишно се крадат в държавата, но няма 25 млн. лв. за онкоболните и за последната им надежда за живот. "Днес сме тук и заради концесията на Софийска вода. Кой раздаде националните богатства на такива концесионери? Но и днес правителството на Бойко Борисов дава на концесия българско летище. Той продължава политиката на разграбване на националното богатство"- категорична бе Корнелия Нинова. Тя благодари на присъстващите за смелостта да изразяват мнението си, защото управляващите държат народа в бедност и страх, за да не може да излезе и свободно да изрази волята си. 

"В основата на всичките ви несгоди, е корупцията на България. Вече ви казах, че 10 млрд. лв. се крадат годишно. Ето защо ви призоваваме на 17 януари, пред парламента, по време на вота на недоверие, за да поискаме оставката им най-вече заради корупцията. Вчера приеха закон за борба с корупцията, в който пише, че тя не е престъпление, каза още Нинова. 

Планираното увеличение на водата е неприемливо, предвид че половин София няма канализация, каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов. 

БСП от парламента: ГЕРБ ще се направи, че роса ги роси

Има нещо, което сме длъжни да признаем на управляващите от ГЕРБ. Това е упоритостта им- така да работят, така да налагат и отлагат политики, че периодично да изкарват протестиращи хора по улици и площади. 

Днес сме свидетели на поредния справедлив протест. Хора от различни краища на страната протестират заради сервираната им предколедна новина - как водата, която пият и ползват в дома си, ще става все по-солена. Не на вкус, а на разход, която са принудени да плащат, без обяснения колко е справедливо.
С присъщото им високомерие, с което потвърдиха орязания достъп до нови лечения за нуждаещи се пациенти, сега управляващите ще се отнесат и към протестите срещу поскъпването на водата. Ще се направят, че роса ги роси с тези протести, ще намерят удобни версии за конспирации на опозицията и ще продължат да редят дитирамби за светлото бъдеще.
Вярно е, че новината за сериозното поскъпване на водата за редица региони из страната не е от вчера. Като решение на хартия, като бюрократична процедура на обсъждане, съгласуване и обявяване, тя е факт не от сега. Ако имаме новина, тя не е добра. Защото това е само първото от поредица неминуеми следващи повишения. И никой от властта не е сметнал за нужно, нито до момента, нито след него, да обясни и да защити пред българските граждани- защо се прави това. Хората все някога и някакси ще разберат, някои може и да го приемат, други - не. Но истината е, че всички потребители ще трябва да приемат безалтернативно как в месечните им разходи, най- необходимият ресурс в ежедневния бит ще става все по-скъп.
Оказва се, че е ничий ангажимент да се разясни достъпно и търпеливо защо се прави и да докаже колко е справедливо, и как държавата е направила всичко необходимо, и в крайна сметка без увеличение на цената не може. Защото тези управляващи от ГЕРБ търкаляха накъде ли не, уж сериозната реформа във ВиК сектора, само не и към реална качествена промяна. От това страдат както самите водни дружества, така и потребителите им.
Какво се случва в страната?
Днес гневни хора протестират, защото са стреснати как ще се справят с разхода за поскъпващата вода. ВиК секторът е притиснат отдавна до стената, приклещен от ангажимента за поне 12 милиарда инвестиции, които трябва да се случат според стратегиите за развитие на водния сектор. Но нито протестиращите ще се сетят, нито на водните оператори ще им е удобно да припомнят колко над сто милиона потроши държавата в кабинетите на ГЕРБ за водна реформа. Без ефект и отговорност за недомислени действия.
Първо бяха 51 регионални плана, сетне се сетиха, че те не вършат работа, защото трябва да са за 28- те административни области. И така се похарчиха още над 60 милиона лева в регионални прединвестиционни проучвания.
Над 100 милиона лева отидоха в предходните години за писане на стратегически документи. В същото време нито тогава, нито до днес слизат от ефира новини за безводие и воден режим в летните месеци или за липсваща канализация дори и в големите ни градове.

Неаргументираният теч на милиони за писане, прекрояване и зарязване на стратегии също не е спирал. Обещанията и заклинанията на кабинета „Борисов-2” как реформата в сектор „Води” ще приключи скоро и ще бъде наказван всеки, който я саботира, вероятно би свършила работа на някой пазар или завой, а не на усвояването и изоставането на средствата по оперативна програма „Околна среда“. Сега сме принудени да приемаме за свършен факт позицията на КЕВР- как повишаването на цената на водата било икономически аргументирано.
Да извадим пред скоба европейските директиви за стратегии в сектора и да видим с очите на обикновения българин как се приема това. Излезте днес при протестиращите, господа управляващи, или отидете в което и да градско читалище на среща. И вижте колко хора сте успели да убедите коректно и навреме, че повишената сега, и след време отново, цена на водата, която плащат, е напълно аргументирана!

Търсим някой във властта да признае колко години назад бе прегърната тезата за въвеждане на социална поносимост в цената на водата. И нищо не последва до момента. Ако това бе направено навреме, нямаше да има огромни несъбрани вземания от клиенти, а водните оператори да се чудят с какво да преглътнат загубите си.
Вярно е, че качествената услуга струва пари и това трябва да бъде ясно.
Но нереформираните и драстично недофинансирани оператори на услугите за доставяне на вода нямат друг шанс, освен да превърнат клиентите си в инвеститори на милиарди. Без ангажимент кога точно ще има качествена услуга и сигурност, че клиентите плащат точно това, което ползват. И без гаранция кога водната реформа ще достигне онези малки населени места, които държавата заряза от 2009 година насам. Защото онези европейски инвестиции, заради които водните стратегии вдигат цената на водата, нямат намерение да влязат в тези населени места.
Питаме: намерихте ли как да отговорите на тези хора?

На българските общини, които имаха смелостта да дръзнат с реализирането на проекти от водния сектор, но и са принудени да се спасяват сами с непосилни финансови корекции. На хората, неразбиращи и неприемащи повишената цена на водата.

Дами и господа управляващи, въпреки всичко това, реформата във ВиК секторът ще се случи. Ще се случи, защото гарантираното право на достъп до чиста питейна вода е признато право от ООН. А в нашата страна управляващите си мислят, че водата е просто българска песен на Евровизия.

Имайте смелост, признайте си грешките, съберете кураж и работете, ако искате да няма нови протести и хората да станат отговорни платци на добра услуга, вземете незабавни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови