"Кеш кредит" обжалва санкцията на БНБ

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2016 в 11:35 2455 0

Никога не сме оперирали като дружество за електронни пари. Това обявиха от "Кеш кредит" в позиция, изпратена до медиите, по повод решението на БНБ да им откаже лиценз за извършване на дейност като дружество за електронни пари и да им наложи санкция. От дружеството отричат и да са издавали предплатени карти.

"Наложена е имуществена санкция за дейност, каквато дружеството не е извършвало, и „Кеш Кредит“ ЕАД е инициирало съдебно производство за отмяната ѝ като незаконообразна", се казва в съобщението.

Всички предплатени карти „Cash Card“ са издадени от лицензирано дружество – банка, по предвидения от закона ред и по начина, по който това се осъществява и от други участници във финансовия сектор. Всички карти, които се намират в наши клиенти, ще могат да се използват и в бъдеще, пишат още от "Кеш кредит".

Към настоящия момент дружеството не е получило и не разполага с акт на БНБ за отказ за издаване на лиценз за дейност като дружество за електронни пари. При направен опит от представител на дружеството в 14:50 ч. на 22.01.2016 г. да се запознае със съдържанието на този отказ, се установи, че такова обстоятелство все още не е отразено в деловодната система на БНБ. „Кеш Кредит“ ЕАД може да вземе становище по цитирания отказ едва след като го получи по надлежния ред, пишат от фирмата и уточняват, че не са дружество за електронни пари, а небанкова финансова институция, вписана в Регистъра на финансовите институции по чл. 3а от Закона за кредитните институции.

"Дружеството добросъвестно, коректно и прозрачно обслужва своите клиенти вече пет години в съответствие с българското законодателство", категорични са от "Кеш кредит".

„Кеш Кредит“ ЕАД е част от международна група, в която основен акционер с 25 милиона щатски долара е фонд с инвеститори, сред които Международната финансова корпорация (част от Световната банка), НТТ Докомо (най-големият японски мобилен оператор) и други международни компании. Като доказателство за успешния си бизнес модел, групата оперира на големи международни пазари в сътрудничество с водещи мобилни оператори посредством дъщерни дружества, лицензирани от съответните регулатори в тези страни, се казва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови