Катарците не дойдоха, но беше най-успешната визита

Александра Маркарян 15 март 2012 в 18:38 2058 0

Премиерът Бойко Борисов, външният министър Николай Младенов и шейх Хамад бин Джасим ал-Тани в Доха на българо-катарския бизнес форум. Снимка: БГНЕС/МС
Премиерът Бойко Борисов, външният министър Николай Младенов и шейх Хамад бин Джасим ал-Тани в Доха на българо-катарския бизнес форум. Снимка: БГНЕС/МС
"Най-успешната визита в полза на лобиране на българския бизнес, която до момента сме правили." Така външният министър Николай Младенов определи българо-катарския бизнес форум, на който от поканените представители на 500 местни фирми не дойде нито един. За форума замина впечатляваща българска делегация: премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Лиляна Павлова, Аню Ангелов, Мирослав Найденов, Ивайло Московски, Трайчо Трайков, както и представители на 103 български фирми. От катарския бизнес нямало интерес към българския, защото страната ни "не е добре позната там", опита се да обясни конфузната ситуация дипломат №1 Николай Младенов. Пред БНР той изтъкна, че Катар щял да инвестира поне 100 милиона евро в три сектора в България - туризъм, земеделие и инфраструктура, и "това е само началото". Инвестицията обаче не била 100% сигурна. Тепърва предстояли подготовка и одобрение на проекти. Най-важното от визитата в Катар били възможните инвестиции, всичко останало било "просто някакъв шум, който е тотално излишен и абсолютно непродуктивен".
"Ако смятате, че инвестиции за 100 милиона евро в България са зелен хайвер, сте добре дошли да коментирате нещата както искате. Аз не искам да влизам в този безумен диалог, който тръгна по българските медии... Това, което всички трябва да знаят, е, че България е изключително непозната в тази страна. 120 или 200 хиляди евро е в момента търговията между двете страни. В съседна Гърция преди месец бяха подписани инвестиции на Катар на стойност над 1 милиард евро. Ако ние искаме да имаме такива размери, не трябва да се занимаваме с тези. . . разправии, с които се занимават българските медии днес", заяви Младенов.
Българският бизнес, също като медиите, не спести критиките си. Не може да се тръгне на държавно посещение, без да се подготвят срещите, заяви Аспарух Карастоянов, член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и допълни, че организаторите са били младши служители от Министерството на външните работи. Той разкритикува управляващите и за липсата на експортна стратегия и липсата на ясно отношение към страните от Персийския залив. "По време на посещението трябва да се подпишат и договори. Нашата външна политика не е свързана с икономиката", заяви Карастоянов пред БНР.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!