Катарският бизнес бойкотира Бойко

Юлиан Христов 14 март 2012 в 12:38 2306 0

Катарският бизнес не прояви интерес към бизнес форума в Доха, където участват 103 български фирми, предаде БНР. Българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов, е на официално посещение в емирството. На форума, който беше открит днес сутринта от икономическия министър Трайчо Трайков в столицата Доха, не дойдоха бизнесмени от Катар. От поканените близо 500 фирми в залата не бяха забелязани техни представители. Българските бизнесмени пътуваха с чартърен полет, за да представят своите продукти и услуги на евентуално заинтересувани катарски компании и инвеститори, съобщи Дарик. Министър Трайков обясни бойкота със спецификата, че малката, но много богата държава от Персийския залив, взима на държавно ниво решенията за големи инвестиции, а броят на отговорните затова е твърде малък. "Би трябвало да се видят какви конкретни проекти ще заявят катарските компании, но трябва да се има предвид, че тук решенията за големи проекти се взимат от икономически субекти, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка", каза той. За втори път българска делегация е на държавно посещение от най-високи ниво. Катар проявява интерес към отглеждането и внос на български агнета и производство на месо. Това обяви председателят на държавната компания „Хасад фууд” Насър Мохамед Ал Фухаид Ал Хаджири по време на среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от МЗХ. Освен това Катар иска да развива зърнопроизводство в България и най-вече пшеница, ечемик и царевица, заяви Насър Ал Хаджири. Отглеждането на зърнени култури да бъде близо до пристанища, за да се изнася. „Хасад фууд” е държавна компания, която е създадена от Катарския инвестиционен фонд. Катар може да вземат под аренда държавни земи в България и да се купуват от частни собственици, каза председателят на „Хасад фууд”. Той допълни, че работят по този начин вече с Грузия и в момента обмислят да влязат и в Румъния.

Земеделският министър е обяснил подробно възможностите за инвестиции в земеделие, животновъдство, розово масло, аквакултури и изграждането на логистичен център за производство на плодове и зеленчуци в Пазарджик. Найденов е предложил и възможности за инвестиране в държавното дружество „Врана”, към което има 1500 дка земя, оранжерии и ферми.

Днес премиерът Борисов се срещна с емира на Катар Хамад бин Халифа. На срещата са обсъдени възможностите за сътрудничетво в областта на образованието и културата. Катарците се интересуват от обучението на медици. Очаква се у нас да дойде делегация, с която да бъдат договорени конкретните възможности за провеждане на обучителни курсове в Катар. Катарците проявявах и голям интерес към архивите на Османската империя, с които страната ни разполага, съобщи БНТ.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews