Кабинетът готви актуализация на бюджета и е на пенсиите (обновена)

Преизпълнението на приходите е в рамките на 1 млрд.-1-5 млрд. лв., отчете финансовият министър

OFFNews 25 юни 2021 в 18:10 3231 0

Служебният кабинет ще подготви актуализация на бюджета и ще я предложи на 46-ия парламент, който трябва да бъде излъчен след изборите на 11 юли, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев. Според него е възможно това да стане без да се увеличава дефицитът. Преизпълнението на приходите е в рамките на 1 млрд.-1.5 млрд. лв.

"През последните години приходите в бюджета растат със 7%, а разходите - с 10%. Мисля, че има консенсус в политическите сили, да се проследи ефективността на разходите и да се увеличи събираемостта на данъците. Това би изравнило разликата между приходите и разходите в бюджета", каза министърът.

Заради засилените мерки за събиране на данъците се очаква Националната агенция за приходите да събере допълнително между половин и 1 млрд. лв., обяви още Василев, който свика обществен съвет, посветен на разходите в Министерството на финансите. В дискусията участваха представители на институционални и неправителствени организации на секторите с най-висок дял от разходите в бюджета - администрация, образование, здравеопазване, опазване на обществения ред, пенсионно осигуряване, както и икономисти и представители на национално представените работодателските организации.

Въпрос на политика е как да се разпределят разходите - дали искаме да инвестираме в образование и как да стане това, дали да инвестираме в здравеопазване и как, дали искаме да строим пътища или повече детски градини, посочи Асен Василев. 

Правителството обмисля и преизчисляване на пенсиите с актуален осигурителен доход. В момента се обсъжда дали то може да бъде направено в рамките на актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в следващия парламент, обясни служебният финансов министър Асен Василев. В момента експерти на НОИ правят разчети. 

Финансовият министър отново напомни, че има странно изглеждащи поръчки и подозрителни разходи и даде за пример похарчените пари за автомагистрала „Хемус” и построените километри. Съмнително е и съотношението на доболничната и болничната помощ - у нас то е 5 към 1, а в Европейския съюз - 1,5 към 1, т.е. България харчи много повече за болничка, отколкото за извънболнична помощ.

"Излязоха интересни съпоставки както с другите държави от Европейския съюз. Оказа се, че акцизите растат два пъти по-бавно, отколкото приходите. На годишна база държавата продава между 150 и 200 млн. активи - основно земи, като част от тези сделки са на странно изглеждащи цени. Там трябва да се завиши контролът", каза Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови