"Дунарит" ще продължи да работи

OFFNews 18 март 2015 в 17:31 4734 2

Оръжейният завод "Дунарит" ще продължи да работи и да изнася продукция.

Това стана ясно, след като Софийският административен съд спря процедурата по отнемане на лиценза на предприятието и икономическият министър Божидар Лукарски обяви днес, че съдебното решение няма да бъде обжалвано.

"След като съдът е спрял решението за прекратяване на лиценза, то значи към настоящия момент предприятието може да продължи да изнася продукцията си", заяви лаконично министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Решение за отнемане на 3-годишния лиценз на завода за внос и износ на оръжия и 3-годишното удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия бе взето от Междуведомствения съвет по отбранителната индустрия към Министерския съвет, чийто съпредседател е Лукарски, в първите дни на месец март 2015 г. Мотивът бе "обективна заплаха за финансовата стабилност на страната". Тревожните констатации били свързани с движението на паричните потоци в „Дунарит“, като не ставало въпрос за единичен случай.

Решението провокира протест на работниците от завода, който бе подкрепен официално от БСП.

След отказа на икономическия министър да обжалва, предприятието ще продължи да работи до произнасянето на съда по съществото на спора - дали решението на съвета за лиценза е правилно.

Дунарит беше един от заводите в групата предприятия, свързвани с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Официално 92.012% от акциите на предприятието се притежават от "Кемира" ЕООД, а останалите акции се държат от "Никкомерс-01" ЕООД. Регистрацията на "Кемира" е в сградата, където бяха основните офиси на Цветан Василев - на бул. "Цар Борис III" 159. В Борда на директорите на "Кемира" са Кръстю Кръстев, Никола Киров (от 2006 г.) и Тодор Трифонов. Киров до 5 март 2015 г. беше в управлението и на фирми на Цветан Василев, като "Фина-С" (основен акционер в нея е фирмата на Цветан Василев "Бромак финанс").

Едноличен собственик на "Кемира" е "Хедж инвестмънт България", в чиято управа Киров е бил до 2008 г. Той е бил също в управлението на "Киа моторс България", "Литекс моторс", "Афлик-България" (държи "Порт инвест Русе").

Собственик на 90.71% от "Хедж инвестмънт България" е офшорката "И Еф Ви Интернешънъл Файненшъл Венчърс ЛТД", откъдето официалните следи се губят.

През есента на 2014 г. дълговете на "Дунарит" към КТБ (над 23 млн. евро) бяха поети от италианския бизнесмен Едоардо Миролио (собственик на 50% от "Техномаркет") чрез фирмата му "Е. Миролио". В замяна е заложен "Дунарит".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!