Икономистът Георги Ангелов: Плащането в рубли всъщност е плащане във валута

OFFNews 01 април 2022 в 15:49 2202 1

Георги Ангелов

Икономистът Георги Ангелов от Института за пазарна икономика (ИПИ) обяснява защо България и други западни страни всъщност няма да плащат в рубли за руски природен газ - въпреки издадения от президента Владимир Путин указ.

"Плащането в рубли" всъщност е плащане във валута - а обменът в рубли се прави служебно от Газпром. По тази схема хем Западът ще продължи да плаща във валута, хем Русия ще може да твърди, че се плаща в рубли, посочва икономистът.

Публикуваме неговото обяснение, поместено във фейсбук профила му:

Плащане на газ в рубли

Вчера Путин говори с Шолц, за да обясни схемата за плащане в рубли (разговорът е по руска инициатива). Накратко схемата е следната:

1. Германия плаща в евро по сметка в Газпромбанк

2. Газпромбанк обръща еврата в рубли и ги дава на Газпром

Забележете, че се плаща в чужда валута, а обменът в рубли се прави автоматично от Газпромбанк. Точно затова и руската страна твърди, че нищо няма да се промени за вносителите на газ - те ще продължат да си плащат във валута.

Днес е подписан и формално указът, който дава някои детайли - общо взето, вносителят на газ трябва да има в Газпромбанк две сметки, една във валута и една в рубли. Вносителят на газ плаща във валута по валутната сметка, а Газпромбанк обменя (на борсата) валутата в рубли и ги трансферира на Газпром. Плащането на газа се смята за приключило в момента, в който валутата бъде обменена в рубли и преведена на Газпром.

Както се вижда, "плащането в рубли" всъщност е плащане във валута - а обменът в рубли се прави служебно от Газпром. По тази схема хем Западът ще продължи да плаща във валута, хем Русия ще може да твърди, че се плаща в рубли.

Писах в началото на седмицата, че Русия иска да постигне символична победа, не някаква реална и фундаментална промяна. Сега това се потвърждава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!