Руският газ трябва да се плаща в рубли през руски банки, нареди Путин

OFFNews 31 март 2022 в 17:36 6322 8

Снимка Кремъл - пресслужба

Президентът Владимир Путин обяви, че е подписал декрет, съгласно който чуждестранните купувачи на руски газ трябва от утре да плащат в рубли, а ако не го направят, договорите им ще бъдат прекратени.

"За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметка в рубли в руска банка. И от тези сметки трябва да бъдат правени плащанията за доставките на газ още от утре", заяви Путин.

Ако тези плащания не бъдат извършени, ние ще считаме това за неизпълнение на задълженията от страна на купувачите - с всички произтичащи от това последствия. Никой не ни дава нищо безплатно, ние също няма да действаме като благотворителна организация, каза руският президент.

По силата на декрета на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли, уточнява Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К.

"Газпромбанк" ще играе ролята на посредник - тя ще купува рубли от името на купувача на газ, за да прехвърли рубли към друга специална К сметка, се казва в декрета.

След това "Газпромбанк" ще преведе средства в рубли от тип K сметка на чуждестранния купувач на газ към сметките на "Газпром" в рубли. "Газпромбанк" може да открие такива сметки без присъствието на представител на чуждестранен купувач, уточнява БТА.

Германия и Франция отхвърлят изискванията на Русия като неприемливи и нарушаващи съществуващите договори.

Според германския министър на икономиката Роберт Хабек и френския финансов министър Брюно льо Мер става дума за "изнудване".

По думите на Хабек Германия е готова за всички сценарии, включително и спирането на руски газ за Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4109

8

Дедовия

01.04 2022 в 05:46

Един кубик газ, в момента струва точно два кубика рубли. Тоест, би излязло по-евтино да горим рубли, вместо руски газ...

-60

7

офф бее

31.03 2022 в 20:23

Всичко ще си се плаща в евро или долари (както е по договор). Пък банката (руската) ще си превалутира. На путлер за чий са му рубли? На него му трябва валута, ама и да се прави на герой.

2550

6

alfakentavur

31.03 2022 в 20:06

Имам договор с една компания, в който пише че й купувам стоката в евро.
Въпросната компания по никакъв начин не отваря дума за промяна на този договор.
Но президентът на държавата от която е компанията, издава някакъв указ, който променя условия на договора. Това юридически е едно голямо нищо. Президентът на друга държава не може да нарежда на мене каквото и да е. Може да си нареди на компаниите те да си променят договорите и ако се разберем с тях - окей. Но това ще отнеме време за преговори.
Путлер обаче така се възприема като самодържец, че нещо толково елементаро не може да съобрази.
Дните му са преброени :)

1220

4

хr4

31.03 2022 в 19:39

fishcake1, явно не си живял през соца? Не гледай официалния курс-той е фиксиран. Гледай черния пазар.

-2175

3

IvanGrozn

31.03 2022 в 18:00

И какво ще направи ще го спре ли? Нали цялата му скапана държава само с газ и нефт се изхранва. Джудженцето е изтрещяло хахаха

-240

2

редовно четящ

31.03 2022 в 17:57

То и кучето искало да оп@кае луната, ама не се получило!

2210

1

fishcake1

31.03 2022 в 17:43

Рублата в момента е на ниво преди войната. За съжаление, тактиката работи.