Хазната на плюс от 867,3 млн. лева за януари

OFFNews 31 януари 2017 в 19:11 4753 1

867.3 милиона лева е излишъкът в хазната за януари, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Сумата се равнява на 0.9% от прогнозния БВП за 2017 г.

В последните дни от управлението си премиерът в оставка Бойко Борисов не пропусна да се похвали, че и януари, както и повечето месеци от предходната година, ще има излишък в бюджета.

През януари миналата година пак имаше излишък по консолидираната фискална програма (която включва освен републиканския бюджет и бюджетите на социалното осигуряване, бюджета на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетите на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки и др. - бел. ред.)

Тогава приходите изпревариха разходите с 991.6 млн. лв. или с 1.1% от БВП. През първия месец на миналата година обаче постъпиха значителни грантове от ЕС, които представляваха възстановени разходи по европейските програми, извършени в края на 2015 г., уточняват от ведомството на Кирил Ананиев.

Това от своя страна бе свързано със сроковете за окончателно разплащане към изпълнителите по проектите по предходния програмен период 2007-2013 г.

Поради тази причина съпоставено със същия период на 2016 г. постъпленията в частта на приходите от помощи от ЕС за януари 2017 г. са по-ниски, което при други равни условия се отразява и в по-малко по размер превишение на приходите над разходите по програмата за месеца.

Приходите и помощите по консолидираната програма се очаква да бъдат в размер на 3.326,7 мллрд. лв. (9.4% от годишния разчет), като спрямо януари 2016 г. се отбелязва ръст от 196.4 млн. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 265.8 млн. лв. (9.1%), докато постъпленията от помощи са по-ниски.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) за януари 2017 г. са 2.459 млрд. лв., което е 6.7% от годишния разчет.

Съпоставено със същия период на предходната година разходите нарастват главно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г., разходите за субсидии и ръст на осигурителните вноски, свързан с увеличения размер на оигурителната вноска за фонд "Пенсии" на служителите на МВР.

Частта от вноската в бюджета на ЕС за януари е 71.3 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови