Харчим малко ток, спряха мощности

Последна промяна на 15 май 2015 в 08:50 3500 4

Част от производствените мощности на ток са спрени, заради ниското потребление и малкия износ. Ремонтираният хилядамегаватов 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да бъде натоварен изцяло след включването му в системата, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

В момента потреблението на ток се движи между 3 хиляди и 4 хиляди мегавата, а износът е около 600 мегавата. Това ниско потребление и малък и износ са и причината част от блоковете в някои от най-големите ни ТЕЦ-ове да не работят, казва по БНР изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов. В момента работят 4 от 8-те блока в "Марица Изток 2", два блока не работят и в "Марица Изток 3 Контур Глобал". По същата причина и 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще заработи, но не с цялата си мощност. 

Според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията , спадът в потреблението на ток е сходен на предходните години. По думите му, това е очаквано, като се има предвид увеличението на цените и новите искания за повишавеното им.  "Очакванията на хората са свързани с по-високи цени, което, естествено, означава и продължаващи опити да бъдат намалени тези разходи, като се намалява потреблението", коментира той.  Стефанов подчерта и значението на употребата на по-енергийноефективни уреди и търсенето на различни начини да се намали потреблението на ток. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови