Хампарцумян: Гасим пожар с бензин, по-важно е какво можеш да си купиш с минималната заплата

OFFNews 01 март 2023 в 09:13 5242 0

Левон Хампарцумян

Снимка БТА архив

Тортата, която разпределяме, трябва да стане по-голяма, според Левон Хампарцумян

Много по-важно от това колко е минималната заплата е какво може да купиш с нея. Когато инфлацията е прекалено висока, ръстът на заплатите е „гасене на пожар с бензин”. 

Това заяви финансистът Левон Хампарцумян по Нова тв. Ако се опитваме с различни видове ограничения и тавани - вероятността е някакви стоки да изчезнат, да поскъпват или да се появи черна борса, допълни той. 

Трябва да се грижим икономиката да се развива. Работодатели, профсъюзи и всички страни да гледат в една посока, така че тортата, която разпределяме, да стане по-голяма, каза още Хампарцумян.  

Според него "има една голяма цел, която не се решава с декрет на Министерския съвет или на Народното събрание - намаляането на разликата между минималните и максималните доходи, която в България през последните 30-ина години се влошава".  

Очакваме между 900 и 1000 лв. да бъде минималната работна заплата от януари следващата година, ако се запази текстът в Кодекса на труда. По покупателна способност на минималната работна заплата и по номинален размер българите са на последно място в Европейския съюз и то от много години, заяви икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. 

От днес основният лихвен процент е 2,17 на сто, определи Българската народна банка. За първи път от години насам показателят прехвърля два процента, като през февруари беше на ниво от 1,82 на сто. Практически показателят е технически, но ясно отразява тенденцията на покачване на лихвите. Също така е важен за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови