Готвят забрана за носене на над 40 свити цигари

OFFNews Последна промяна на 20 август 2015 в 14:56 6815 9

Министерството на финансите предлага промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, с който да се забрани пренасянето на повече от 40 свити цигари.

Министерството предлага да бъде забранено „държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, в количества над 40 къса“.

От ведомството уточняват, че целта на забраната е да се намали възможността за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия. Затова се предлага и разрешенията за търговия с тютюневи изделия вече да се издава и за съхранението на такива стоки.

В проектозакона се предвижда и промяна на акциза на цигарите, което ще доведе и до тяхното поскъпване. От 1 януари 2016 г. акцизът ще стане 25% от продажната цена, от 2017 г. ще бъде 27 на сто от продажната цена, а година по-късно ще стане 28% от продажната цена.

В проектозакона са включени и промени, според които всеки търговец или производител ще трябва да получи разрешение от директора на Агенция „Митници“, за да премести акцизни стоки от един свой склад в друг. Освен това товаренето и извеждането на акцизните стоки ще трябва да става в присъствието на митническите органи, които ще поставят технически устройства за контрол на движението на стоките.

Митническите органи ще могат да осигуряват и съпровождане на акцизните стоки до другия склад.

За да не могат да длъжниците на Агенция „Митници“ да заобикалят заплащането на дължимото, се въвеждат редица промени. Сред тях е да не се издават лицензи и удостоверения на лице, чиито собственици, управители, прокуристи, мажоритарни съдружници или акционери са или са били към момента на възникване на задълженията собственици, прокуристи, мажоритарни съдружници или акционери, членове на органи за управление или контрол на лица с публични задължения, събирани от митническите органи, освен когато е предоставено обезпечение.

Предвидено е и увеличаване на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление, каквато е практиката в много от страните в ЕС.

Освен това се намалява от 3 на 2 месеца срокът за възстановяване на платения акциз за електрическата енергия. Отпада и изискването отчетът за бандеролите да се подава от лицензираните складодържатели.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2015 в 11:44

Изобщо не пуша и няма да пуша цигари на пеевската свиня от Булгартабак.

20.08 2015 в 21:54

А дали ще се сетят малоумниците да кажат по колко грама трябва да са цигарите???????????
Ебати тъпаците.... Боклуци,малоумници...Тия къде са учили тъпоумие не знам....Ще трябва да ги ринем в най скоро време....

20.08 2015 в 17:00

а какво друго очаквате от милиционери?

здравейте севернокорейци !

20.08 2015 в 16:51

Пак ни отвличат вниманието от смислените теми!!!
Глупаци!

20.08 2015 в 15:46

E те на това му викам аз да си умен! Значи 3 кутии цигари от мангала на пазара без бандерол - може, ама свити - не може..... Ебаси логиката?! Ама то са все едни аклъллии там, какво да очакваш от Тиквата и "Ало, Ваньо"......
Смотана държава......

20.08 2015 в 15:39

Много, много добре.

20.08 2015 в 15:36

От както БОСТАН приватизираха булгартабак , едни мощни кампании против контрабандата направо ум да ти зайде . Преди когато те бяха контрабандата , целяща да отслаби и фалира достатъчно БТ за да може да се приватизира лесно и евтино , нямаше кампании , нямаше реклами !!! Нали така ве продажни подлоги такива , ВЪН НА МУТРИТЕ ОТ ВЛАСТТА !!!!!

20.08 2015 в 15:33

Агенция „Митници“ що не си е.ат майката ?

20.08 2015 в 15:24

Абсурдистан .... важното е да се обгрижва булгартабак ...
добре че спрях цигарите