Гьоков: Не се очаква вдигане на минималната заплата от 1 юли

OFFNews 30 май 2022 в 16:07 1145 0

Георги Гьоков

Снимка БТА/Минко Чернев-Архив

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков

Засега не се очертава актуализация на минималната работна заплата от 1 юли, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който се обсъждат предлаганите от правителството антикризисни мерки.

Аз очаквам всички антикризисни мерки в подкрепа на българите по време на инфлация да минат с консенсус, допълни министърът. 

Мерките на кабинета: Вдигат пенсиите с 20%, отстъпки за горивата, 0% ДДС за хляба за 1 г., 9% - за парното

Правителството обяви, че след актуализацията на бюджета, от първи юли кабинетът ще компенсира потребителите, които зареждат гориво за с 25 ст. за литър. Предвижда се и да се премахне ДДС върху хляба.

Планира се минималната пенсия да стане 467 лева, а максималната да е 2000 лева от 1 юли и 3400 лева от 1 октомври. Увеличават се и данъчните облекчения за родителите. 

Освен това се предвижда пенсиите да се увеличат с 10% от 1 юли, а COVID добавката от 60 лева да остане като част от пенсията и така средно да се увеличат с 20%. 

Относно пенсиите Гьоков заяви, че управляващите са се опитали в рамките на възможностите да отделят около 1 млрд. и 600 млн. от бюджета за българските пенсионери: "Това увеличение би било най-справедливо. Ако бяхме приложили първоначалния вариант за 21,6% за всички, то това щеше да задълбочи разликите между по-старите и по-новите пенсии. Парите, които сега ще отидат към пенсионерите, са същите".

По думите му от 1 октомври предстои ново модифицирано осъвременяване на пенсиите. "Това е един вид ново преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на отпуснатите по-назад във времето пенсии с тези, които са отпуснати по-скоро", каза още социалният министър. Според него средното увеличение с 15% през октомври се очаква да получат 770 хиляди пенсионери.

"Обявените за антикризисни мерки не са никакви мерки, това са някакви намерения. Те ще започнат да приличат на антикризисни мерки тогава, когато се появят в някакви законови текстове", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, цитиран от БГНЕС.

Манолов допълни, че не го казва "ей така - по принцип", а защото всички знаят, че дяволът е в детайлите и че сегашните намерения може утре, когато бъдат превъплътени в нормативни актове, да започне да изглеждат по съвсем друг начин.

„Отсъства фокусът. Тези мерки са направени, като че ли заради това да има някакви мерки. Искам да поставя особен акцент върху потребността от специален дебат за това какво ще се прави с пенсиите, защото и тук нещата са направени така, че отсъства кореспонденция на едно с друго", допълни президентът на КТ "Подкрепа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови