ГЕРБ ще се бори земя да се продава на всички, но само за земеделски нужди

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2017 в 12:14 4678 2

Евродепутатът Владимир Уручев

България ще се опита да не ограничава продажбата на земеделска земя на чужденци, а да извоюва лицензионен режим или друг вид регулация. Земята обаче трябва да се продава с условието, че ще се ползва само за земеделски нужди. 

Това е целта на управляващата партия ГЕРБ относно спорния Закон за земеделските земи. А евродепутатът, който е бил и докладчик по темата в Европарламента - Владимир Уручев, уточни, че сегашният режим е дискриминационен, тъй като изисква 5 години уседналост за граждани на Европейския съюз, за да могат да си купят земя. Евродепутатът добави, че земеделската земя трябва да може да се продава на всеки - българи и чужденци, но с някакви критерии при продажбата й - като например развиване на земеделие или разрешаване на демографски проблеми. 

Срещу страната ни се води наказателна процедура и тя няма да бъде спряна, докато не променим Закона за земеделските земи, категоричен беше Уручев. 

Наесен пък се очаква Европейската комисия да публикува наръчник с възможностите за регулация на земеделска земя, от които всяка държава-членка на ЕС може да се възползва.

Шефът на земеделската комисия Десислава Танева също обясни, че е необходима нова регулация на поземлените отношения, която да регламентира ползването на земите от земеделските производители за земеделски цели. Тя уточни, че в новите страни членки поради недосатъците на рестиционните процеси след демокрациите проблемите са най-тежки, но добави: "В навечерието на същинския дебат сме за обща селскостопанска политика. В България като нова страна членка режимът на търговия със земеделски земи е най-либерален. Ние трябва, ползвайки тази комуникация на комисията, ползвайки наръчника, който есента ще стане публичен да седнем на един обществен дебат и да предложим нова регулация, така че да спрем изкривяванията". 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна потвърди, че партията е подкрепила предложението на Корнелия Нинова от БСП, която е поискала законопроектът за продажбата на земеделска земя да бъде отложен за есента. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8450

1

Alicante

22.07 2017 в 15:44

Глупак до глупака. Да се продава българска земя на чужденци..... За земеделски нужди може да се арендира или наема!