Финансовата комисия прие без дебат Бюджет 2015 на второ четене

Нели Чолашка 16 декември 2014 в 16:58 3100 0

Парламентарната бюджетна комисия прие на второ четене проекта на държавния бюджет за 2015 година без дебат и политически изказвания.

В началото на работата по общия бюджет, след като бяха гласували бюджетите на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване, Йордан Цонев от ДПС призова колегите си оставят политическите изказвания за пленарна зала и всички се съгласиха.

Очаква се обаче в пленарна зала гласуването да продължи дълго и най-вероятно депутатите ще работят и през уикенда.

Проектът на  държавния бюджет за 2015 г. предвижда дефицит в рамките на до 3% и тегленето на нов държавен дълг в размер на 8,1 млрд. лв. В него е заложено размерът на държавния дълг да е 24,5 млрд. лв., което представлява 29,7 % от БВП.

Минималната работна заплата ще се увеличи с 20 лв. от 1 януари 2015 г. Така тя ще достигне размер от 360 лв. Предвижда се тя да бъде увеличена още веднъж с 20 лв. в средата на годината.

Отпада необлагаемият минимум от 340 лв. доход на месец. 

В проекта са заложени приходите в държавната хазна да са в размер на 36,8 на сто от БВП. Разходите пък се очаква да надхвърлят приходите и да са в рамките на 39,8 на сто от БВП.

Очакваният икономически ръст догодина е 0,8%, а нивото на безработицата слабо ще се понижи до 11.7%.

Общините пък, на които са наложени финансови корекции по усвояването на еврофондовете, ще бъде помогнато с безлихвени кредити от държавата.

На тези, които са наказани не по тяхна вина, най-вероятно ще бъдат опростени средствата от сакнкциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови