Финансист: Служебното правителство не може да тегли заем

OFFNews 26 август 2014 в 09:06 4794 11

Христина Вучева

Снимка agroplovdiv.bg

Служебното правителство не може да се захване с процедура по тегленето на нов външен дълг без да има работещ парламент, който да одобри промяна в Закона за държавния бюджет за 2014 година.

Това коментира пред БНР университетският преподавател и бивш министър на финансите проф. Христина Вучева.

На пресконференция в понеделник от ГЕРБ поискаха от служебния кабинет да изтегли спешно заем от 6 млрд. лв

Не са верни числата, изредени от партия ГЕРБ, тъй като това е един календар на емисии и плащания – ежедневната работа по управление на дълга, и тя с нищо не променя състоянието, което имаме до края на тази година. Съвсем наскоро служебният министър в свое интервю каза, че всъщност разполагаемите средства в държавния резерв са напълно достатъчни да се покрият всички ангажименти до края на годината. Друга тема е дали новото правителство, което ще бъде избрано през октомври, има нова политика и тогава ще внесе в НС искане за актуализация, обясни проф. Вучева.

Според нея актуализация на бюджета може да бъде направена, но тя едва ли ще засяга дълга за 2014 г.

Пред Нова телевизия бившият регионален министър на ГЕРБ Лиляна Павлова защити отново тезата за нов дълг. 

Това е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици, а на доклада, който изнесе служебният министър на финансите. Там пише, че са необходими, за съжаление, нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата. Защото това, което виждаме към момента, е една измислена, имагинерна стабилна система. Ние теоретично може да направим дълга и 50 млрд. лв., обясни Павлова.

Според нея резервът е под минималното ниво от 4,5 млрд. лв. като в тези средства не са включени недостигът в системата на здравеопазването, както и в социалната система.

Според нея заемът ще трябва да се изегли, независимо дали ГЕРБ ще управлява след изборите или някоя друга партия и коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!