Федералният резерв на САЩ повиши лихвите за първи път от 9 г. насам

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2015 в 14:30 2891 3

Федералният резерв на САЩ повиши лихвите за първи път от 9 години насам, съобщава Ройтерс.

Това е сигнал, че американската икономика е преодоляла последиците от глобалната финансова криза в периода 2007-2009 година.

Ръководството на Фед повиши лихвените си проценти в порядъка на 0.25-0.50%, слагайки край на продължителния дебат по въпроса дали икономиката на САЩ е достатъчно силна, за да издържи по-високи лихви по заемите.

"С доброто представяне на икономиката и очакванията това да продължи, преценихме, че леко повишаване на федералните средства е подходяща стъпка", заяви една от ръководителките на Федералния резерв Джанет Йелън.

В официалното изявление Фед отчита, че през тази година е имало значително подобрение на пазара на труда и изразява увереност, че в средносрочен план инфлацията ще достигне заложената цел от 2% на годишна база.

Новата прогноза за икономиката на САЩ остава сходна с тази от септември. Предвижда се безработицата да спадне до 4.7% през следващата година, а икономиката да отбележи ръст от 2.4%.

От Федералния резерв предвиждат лихвените проценти да достигнат 1.375% през декември 2016 година.

С влизането в сила на решението за повишаване на лихвите се слага край на дългия период, в който лихвите бяха близки до нулата. Това беше част от приложените мерки за стимулиране на икономическото възстановяване на САЩ след глобалната финансова криза.

Действията на Фед са в противовес с тези на централните банки на Япония и Европа, които едва ли ще вдигнат лихвените проценти и финансови стимули в близко бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 21:32

Не съм казал че се прави за това.
Просто е страничен резултат. Който е добре дошъл за България.

17.12 2015 в 18:24

Пуйчик, не си мисли че решение като това за вдигане на лихвения процент се диктува и цели най-вече дестабилизация на Русия.От този процент зависят много важни процеси и във вътрешно-икономически план на тази огромна икономика.

17.12 2015 в 18:02

Да ви открехна какъв ще е резултатът от това.

Ще се покачи търсенето на американски ценни книжа от инвеститори които търсят безрискова печалба.

От своя страна това ще доведе до подскъпване на американският долар и допълнително сриване курсът на рублата спрамо долара. (Днес вече е 71 рубли за долар)

Покачването кърсът на долара ще доведе и до нов спад на цените на петрола (Брент-чето вече е $37.22) което от своя страна ще доведе но ново рухване на рублата.

Бюджетът на Русия е "вързан" при $50 за барел. Днес вече Путин има 1.5 трилиона рубли дефицит в бюджета си. Той казва че щели да го коригират. Трябва.
Обаче за да е с 3% дефицит курсат рублата трабва да стане 96 за долар а за нулев дефицит е необходим курс от 165 рубли за долар.