Федералният резерв на САЩ повиши лихвите за първи път от 9 г. насам

OFFNews 17 декември 2015 в 14:30 3375 3

Федералният резерв на САЩ повиши лихвите за първи път от 9 години насам, съобщава Ройтерс.

Това е сигнал, че американската икономика е преодоляла последиците от глобалната финансова криза в периода 2007-2009 година.

Ръководството на Фед повиши лихвените си проценти в порядъка на 0.25-0.50%, слагайки край на продължителния дебат по въпроса дали икономиката на САЩ е достатъчно силна, за да издържи по-високи лихви по заемите.

"С доброто представяне на икономиката и очакванията това да продължи, преценихме, че леко повишаване на федералните средства е подходяща стъпка", заяви една от ръководителките на Федералния резерв Джанет Йелън.

В официалното изявление Фед отчита, че през тази година е имало значително подобрение на пазара на труда и изразява увереност, че в средносрочен план инфлацията ще достигне заложената цел от 2% на годишна база.

Новата прогноза за икономиката на САЩ остава сходна с тази от септември. Предвижда се безработицата да спадне до 4.7% през следващата година, а икономиката да отбележи ръст от 2.4%.

От Федералния резерв предвиждат лихвените проценти да достигнат 1.375% през декември 2016 година.

С влизането в сила на решението за повишаване на лихвите се слага край на дългия период, в който лихвите бяха близки до нулата. Това беше част от приложените мерки за стимулиране на икономическото възстановяване на САЩ след глобалната финансова криза.

Действията на Фед са в противовес с тези на централните банки на Япония и Европа, които едва ли ще вдигнат лихвените проценти и финансови стимули в близко бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!