Фалшивите отзиви за стоки в нета ще бъдат незаконни и трябва да се трият

OFFNews 20 октомври 2021 в 19:34 1945 0

Правителството прие проект за изменение на Закона за защита на потребителите, с който се забраняват фалшивите и неверни отзиви в сайтовете за онлайн търговия.

Промените целят в интернет да останат само достоверните отзиви на клиентите, както и задължително да има информация за основните параметри, с които се определя класирането на отправените предложения до потребителите в отговор на тяхното търсене.

Законопроектът допълва критериите, по които Комисията за защита на потребителите извършва преценка кога дадена търговска практика е нелоялна. При извършването на преценката ще се взема предвид фактът, че всяко предлагане на стока в една държава членка на ЕС, като идентична на стока предлагана на пазара в други държави членки на ЕС, когато тази стока има значителни разлики в състава или характеристиките, съставлява нелоялна практика, освен ако това не е обосновано от законосъобразни и обективни фактори.

Проектът на закона съдържа обективни критерии за налагане на глоби и имуществени санкции в случаите на нарушения. Те ще отчитат следните елементи: естество, тежест, мащаб и продължителност на нарушението, както и всяко средство за защита, предоставено от търговеца на потребителите за причинената вреда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови