ЕВН иска поскъпване на тока

OFFNews 03 февруари 2014 в 16:26 3766 2

Електрическа мрежа

След трите понижения на цената на електроенергията за 2013 г. (последното от 30 декември), ЕВН България, която управлява електроразпределителната система на Югоизточна България, ще настоява за увеличаване на цената си съ 7-9%. Това обяви днес електроразпределителното дружество.

Според компанията, двете решения на енергийния регулатор (ДКЕВР) за понижаване на цената на тока – от август и от декември, я водят до финансови загуби. „В ценовото решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в сила от 01.08.2013 г., одобрените оперативни разходи за дружествата на EVN България са 106 млн. лв., докато действителните разходи за материали, персонал и други разходи за изпълняване на лицензионната дейност, са 130 млн. лв., което създава 24 млн. лв. дефицит за изпълнение на лицензионната дейност на EVN България“, заявиха от ЕВН.

„Допълнително с ценовото решение на ДКЕВР в сила от 30.12.2013 г. комисията непрозрачно намали признатите технологични разходи на компанията от 10% на 8%, докато реално постигнатото от компанията ниво е 10.8%. За сравнение, средното ниво на признат технологичен разход на електроразпределителните компании в региона е 13.99%.“

„Друг пример за несъответствията в последното ценово решение е фактът, че ДКЕВР задължава компанията да купува от държавната Национална електрическа компания енергията по цена от 107.34 лв. (без ДДС) за мегаватчас (MWh), а е задължена да я продава на своите клиенти през нощта по цена от 86.76лв (без ДДС) за мегаватчас (Mwh)“, посочиха още от компанията.

За да компенсира дефицитите си, в края на месеца ЕВН ще предложи увеличение на цените, по които продава тока на крайните си клиенти.

Миналата година дружеството се закани да съди България за натрупани загуби от 100 милиона лева заради задължителното изкупуване на енергия от възобновяеми източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови