EVN иска от България 600 милиона евро

Владимир Йончев Последна промяна на 11 октомври 2014 в 07:17 10939 16

За 600 милиона евро е искът на EVN срещу България. Това става ясно от отговор на министерството на финансите до Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок.

Двамата първи алармираха за делото на EVN-Австрия срещу България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон.

Още на 20 септември те предупредиха, че сумата, която България ще загуби, ако бъде осъдена, е над 1 милиард лева. От документи, с които OFFNews публикува на 23 септември изглеждаше, че искът е за 576 млн. евро, но сега става ясно, че сумата е набъбнала още.

Ищецът претендира за загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторни решения в енергийния сектор, приети от българските власти в периода 2004-2014 г.

България е наела за защитник кантората "Уайт енд Кейс", която адвокатства на страната ни и по делото с Русия за АЕЦ "Белене".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.10 2014 в 16:40

И ЕВН и останалите енергоразпределителни дружества на толкова места са газили лука, че ако в България действаха законите на САЩ, отдавна и трите дружества да са фалирали. Ами представете си само: за всеки отделен излъган клиент налагане на глоба на доставчика в размер на 10 хиляди долара глоба. Умножете броя на излъганите клиенти на енергоразпределителните дружества по хиляда и пресметнете дали и трите няма да фалират. Намерили тук в България къща без кучета и решили да си развяват байряка!

14.10 2014 в 22:40

А цената на тока?

12.10 2014 в 19:27

Да си ги искат от Плевнялиев

12.10 2014 в 15:21

Това е напълно закономерно - Каквото повикало-такова и се обадило.
Не се научиха нашите, че трябва да се мисли преди, а не след като се подпише един договор. И продължават в тази посока.
И аз да бях на мястото на EVN, и аз щах да дам Държавата на съд. Естествено, сметката ще се плати не от некадърниците, а от тяхната основа - сякаш ослепелият и демонстриращ всякакъв елемент на разсъдливост електорат.
EVN сигурно ще спечелят, по простата причина, че българските политици си мислят, че могат да прилагат популистки решения, но те вървят само пред матряла, но не и пред международен съд.

Ако пък нашите "умници" тръгнат едностранно да развалят или променят договорите на двете Марици - ще ни попилеят в арбитража.

12.10 2014 в 01:35

Тия миризливи мафиоти направо..... с когото и да се влезе в сделка, все има проблеми. Не е баш проблема в ЕВН, или някой друг. Проблема е в нашите велики политици, дето явно са си шмугвали милиончета в джобчетата. Накрая и държавата и гражданите са бедни, и другата страна в сделката е излъгана. Нещастни престъпници!! Кога ще влязат до живот зад решетките не ми е ясно!?! Не е ли вече време бе да му се невиди!! Колко още трябва да бъдем избухани!

12.10 2014 в 00:41

В Албания изгониха всички като ЕЖН, ЧЕЗ и другите смрадливци. Да ги изгорим. На оръжие. В Турция направо им одрязаха мераците на тези грабители.
--------------
Ами ходи да живееш в Албания или Турция!

11.10 2014 в 17:06

Дайте да ги подпалим и тях. В Албания изгониха всички като ЕЖН, ЧЕЗ и другите смрадливци. Да ги изгорим. На оръжие. В Турция направо им одрязаха мераците на тези грабители. Само да ги разследват за подкупите и са не само аут, но и в затвора ще търкат наровете за мноого години.За сведения Албанците не са го издухали с 1 млрд. - това са приказки от опашката за картофи в плод и зеленчук от 75 година. Палете им имуществото. Те разчитат само на вашето овчедушие и мълчание.

11.10 2014 в 16:16

Надуваха ни сметките като невидели, хора се самозапалваха, а сега искат и милиард да им платим. Как стават тия работи? Такива ги свърши глупавото пожарникарче Боко. Всеки го цака защото е тъп, но понеже има воля и забогатял от слугинаж още му дават да управлява - удобното си е удобно.

11.10 2014 в 14:54

Сметката я дайте на Орешаро да я плаща. Тогава може ѝ да я препрати на #КОЙ? да я плаща той