Мартин Димитров: EVN съди България за 1 млрд. лв. и не трябва да губим това дело

OFFNews 20 септември 2014 в 12:48 6235 5

Мартин Димитров

„ЕVN е завела дело срещу България и вчера зададохме въпроса дали този иск е за над 1 млрд. лева”, заяви енергийният експерт Мартин Димитров.

„Ако това се крие от българското общество от предишния и от настоящия кабинет, това е пълно безобразие. България не трябва да губи подобни дела и ДКЕВР трябва да е много внимателен какво прави оттук нататък”, допълни той.

Бившият член на ДКЕВР Еленко Божков уточни, че става въпрос за „делото за неизпълнени инвестиционни условия от България при приватизацията”.

По думите му бившият член на ДКЕВР Светла Димитрова обещала невъзможни норми на възвръщаемост. 

„Това е иск за нанесени финансови загуби за непризнаване на ремонтни производствени разходи”, обясни енергийният експерт Иван Хиновски.

Той уточни, че става дума за разходи, които не им се признават, затова имало основание за иска.

„Говорим за спазване на българското законодателство, това е гръбнакът на енергийната система”, добави той.

„Ние трябва да сме готови обаче, защото вижте какво стана в Украйна, затова щетите трябва да са минимални”, контрира Мартин Димитров.

Относно обявеното от ДКЕВР поскъпване на тока от 1 октомври с 9.79% Божков коментира: "Оправдано е увеличението на цената на тока най-много до 7,5%, останалите 2,5% трябва да оправдаят едни измислени разходи на ЕРП-тата. По моите представи увеличението би могло да се ограничи до 5,5-6 процента”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови