ЕВН съди България за над 1 милиард лева пред Трибунала във Вашинтон

Владимир Йончев Последна промяна на 23 септември 2014 в 17:17 29487 17

ЕВН е завела дело срещу България за над 1 милиард лева.

Новината беше съобщена за пръв път от кандидата за народен представител в листата на Реформаторския блок в 24 МИР Мартин Димитров в събота. Днес OFFNews научи нови подробности за делото.

Точната сума на иска на ЕВН е 576 милиона евро. От тях 511 милиона евро са за вреди, възникнали от нарушения на България на инвестиционните защити, а 65 млн. лева са лихви заради забавеното плащане.

Делото е заведено в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, известен като Трибунала във Вашингтон.

Ищец е австрийското дружество ЕВН, чиято дъщерна компания е българската ЕВН.

EVN AG съди България, че не спазва договора между България и Австрия за защита и насърчаване на инвестициите.

Делото е стартирало през март миналата година по време на служебното правителство на Марин Райков. Нито служебното правителство, нито управлявалият над година кабинет на Пламен Орешарски са сметнали за необходимо да информират, че страната ни е застрашена от плащане на над 1 милиард лева глоба.

Единствената информация за делото е дадена от самата EVN AG, която в прессъобщение от пролетта на миналата година информира, че е започнала съдебна процедура и че дава до 6 месеца на дъщерното си българско дружество и българската държава да се разберат помежду си.

Предишните правителства все пак са предприели действия по делото. Те са възложили защитата на страната ни на адвокатската кантора White&Case, която защитава страната ни и в делото срещу Русия за Белене.

Ако България загуби делото има сериозна опасност щетите да нараснат тройно и да се наложи да плащаме 3 милиарда лева. Причината е, че договорите с другите 2 енергоразпределителни дружества са почти идентични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2014 в 10:38

Предлагам ако този измислен съд ни осъди за каквото и било, ние хората да се съберем е така поне един път както трябва и да им демонтираме тъпия паметник на американските летци загинали в бомбардировките над София, а при последващо още едно осъждане да им завземем тъпото посолство, както те си правят какквото искат така трябва и ние спрямо тях.

04.10 2014 в 04:49

Аз лично не бих гласувал за човек който се опитва да ме манипулира.
Трибунала във Вашингтон може да ме хване за оная работа.
Тук сме в ЕС!

24.09 2014 в 17:51

Опедерастения професор пак се изходи неподготвен! Energieversorgung Niederösterreich или OVN е с 49% частно участие и е акционерно дружество, чиито акции се продават на борсата.

24.09 2014 в 17:38

Петре, u won internet for today :D Тая карта е блестящ пример дори за тъпите колко стабилен бизнес е енергетиката и защо трябва да се опитаме да си купим обратно електропреносната мрежа. Мисля че с апарата на законодателството е възможно да се принудят въпросните да ги продадат - парченце по парченце. Ако има въпроси - ама как, ама защо - погледнете картата. После погледнете ето тук
http://en.wikipedia.org/wiki/Government-owned_corporation

24.09 2014 в 16:14

Ами ние като българи заведем колективен иск, за дискриминация, затова, че ЕВН разделя хората. Едни не плащат с години, а другите им покриват разходите. Нека всеки българин да си поиска 40% от сметките за ток за изминалите години от стъпването на ЕВН на българска земя. Как ще ви се стори това господа от ЕВН?!

24.09 2014 в 13:33

Професора пак е опедерастен! :-)))

24.09 2014 в 11:30

В шкафа вече много години лежат два килограма свещи за осветление. Ние сме спокойни. А вие как сте?