Енергийният министър: Можем да ползваме алтернативни трасета за газа - свалят цената с над 10%

OFFNews Последна промяна на 07 януари 2022 в 09:54 919 0

Александър Николов

Алтернативни трасета за доставка на газ в България през Гърция и Турция са технически възможен вариант, който може да свали цената, и не е ясно защо в сегашната кризисна ситуация „Булгаргаз“ не е проучил тези варианти, изгодни за потребителите у нас. Това коментира в сутрешния блок на bTV министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му тече проверка по този казус, но ведомството има свое заключение за причините – „в омекотен вариант: човешки“.

„Дружеството, което отговаря за преноса („Булгартрансгаз“), казва, че има възможност не за едно трасе, а има две алтернативни трасета за достъп и след това излиза изпълнителният директор на дружеството, което се грижи единствено за търговската дейност („Булгаргаз“), и говори за транспорт“, заяви Николов.

Според него е недопустимо да се говори за забавянето на интерконектора с Гърция като единствена причина за недоставяне на азерския газ, „когато има възможност да се реализира финансова полза за държавата и обществото“ с 4-5 алтернативни варианта по линия на точката за достъп на синьото гориво, но нищо не е направено по тези варианти.

„Ако се направи, ще има изключително позитивен ефект за потребителите – поне няколко процента понижение надолу (…) Ако се промени миксът, който „Булгаргаз“ представя на КЕВР, може да надхвърли 10%“, подчерта Николов. На този фон, той повтори вчерашното си изказване от пленарната зала, че сегашната ситуация води до загуби от до 1,5 млн. лева на ден.

По темата с изнасянето на газ от „Чирен“ Николов коментира за „Булгаргаз“, че „когато се гледа едно държавно дружество, то следва да бъде управлявано така, че да носи максимална полза. Опитите така да се управлява, че да е удобно за себе си или по начин, който не е в обществен интерес, са странни“.

Николов беше категоричен, че няма как да спрем да изнасяме ток, защото това „означава да излезем от единния европейски пазар“ и цените у нас, макар и високи, са всъщност сред най-конкурентните в Европа. Затова и усилията са насочени към подпомагане на битови, обществени и индустриални потребители в трудните месеци по линия на цените на тока и на газа.

Министерството на енергетиката разполага с ресурс за януари и февруари, няма да се допуснат фалити на топлофикационни дружества, заяви още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови