ЕК отчете скромен икономически напредък за България

OFFNews 05 февруари 2015 в 19:40 3424 0

Икономически ръст в Европейския съюз в умерени темпове и слаб напредък на България. Това сочат данните на зимната икономическа прогноза на ЕК за перспективите на ЕС.

През тази година се очаква ръст от 0,8% или с 0,2% повече в сравнение с последния доклад. За 2016 г. Пък се очаква растеж от 1%.

Според прогнозата безработицата в България ще намалява плавно, като от 11,7%, колкото е нивото на безработицата през 2014 г., през тази година ще достигне 10,9%, а през 2016 г. се очаква да достигне 10,4%.

Растежът на българската икономика през миналата година е от 1,4% или с 0,2% по-високо от предвижданото.

Очаква се бюджетният излишък до 2016 г. да достигне около 2% от БВП, а бюджетният дефицит да възстанови нивата си от около 3% от БВП.

През третото тримесечие на миналата българската икономика има ръст от 0,4%, като причина за бавния ръст е и негативното влияние на търговските ни партньори, както и геополитическото напрежение, обяснява ЕК.

Очаква се тенденциите за слаб икономически растеж да са останали в сила и през четвъртото тримесечие на годината, а според показателите, не се очаква по-динамично развитие на икономиката е близко време.

Спадът на доверието в банковия сектор, както и прекъсванията при кредитното посредничество ще влияят негативно върху вътрешното търсене.

Благодарение на публичните инвестиции и на активното използване на европейски фондове се подобрява инвестиционната среда в България, казва още ЕК.

Очаква се обаче това да се промени с края на програмния период, допълва Комисията.

Данните показват още, че можем да очакваме растеж на износа, тъй като се отчита повишено външно търсене.
Според данните на ЕК пазарът на труда ще се стабилизира, макар че намаляването на населението в трудоспособна възраст вече оказва негативното си влияние върху доходите и потреблението.

През 2014 г. се отчита увеличаване на броя на самонаетите лица за сметка на трудовите договори, чийто брой намалява.

Очаква се през тази година да бъдат създадени нови работни места, а безработицата да достигне най-ниските си нива от 2010 г. насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!