Една от 20 цигари в Европа е българска: страната ни е шестият най-голям производител

OFFNews 31 май 2018 в 12:52 4504 1

Снимка pixabay.com

527 милиарда цигари са произведени в Европа през 2016 година - с 36 милиарда под количеството за 2015 г. и с около 1/3 по-малко от преди 10 години.

Статистиката за производството публикува Евростат днес, във връзка със Световния ден без тютюнев дим.

Количеството за 2016-а е равно на повече от 1000 цигари, или 50 пакета с по 20, на един жител. Стойността му е около 6.2 милиарда евро.

С около 168 милиарда цигари Германия е производител №1 в Европа. Продукцията ѝ е равна на 32% от общата за Съюза. С други думи, една на всеки три цигари, произведени в Европа, идва от Германия.

Полша заема второто място с 99 милиарда цигари за 2016 г. или 19% дял.

Румъния е трета: 77 милиарда цигари; 15%.

Четвъртото, петото и шестото място заемат Гърция (31 милиарда), Португалия (27 милиарда) и България (21 милиарда) или по около 5% дял от общата продукция.

Днешният ден е посветен от Световната здравна организация на разясняването на вредите от тютюнопушенето върху здравето. Провежда се за пръв път през 1988 г. 250 от над 4000-те съставки в цигарата са вредни, повече от 50 могат да причинят рак. Равносметката от употребата им е следната: цигарите убиват почти половината пушачи (общо 1.1 млрд. души); всяка година те отнемат над 7 милиона човешки живота - на повече от 6 млн. активни пушачи и на близо 890 хил. души, изложени на цигарения дим.

Уви, няма безопасно ниво на пасивно пушене. При възрастните то причинява тежки сърдечно-съдови и дихателни заболявания, включително рак на белия дроб и коронарна болест на сърцето. При децата пасивното пушене може да доведе до внезапна смърт. Изложените на дима не по своя воля бременни може да родят недоносено бебе.

Пушенето е втората водеща причина за сърдечно-съдови заболявания след високото кръвно налягане. А те убиват повече хора от която и да е друга болест. В същото време, активното и пасивното пушене са причината за приблизително 12% от смъртните случаи при сърдечните заболявания, показват данните на СЗО.

От организацията призовават правителствата да направят всичко възможно да осигурят въздух без цигарен дим по всички възможни начини - чрез забрани за пушене на обществени места, чрез мащабни разяснителни кампании, чрез забрани за реклама на цигарите, чрез "страшни" снимки на последствията от употребата им по кутии, плакати, билбордове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

31.05 2018 в 19:54

Кои са тези наивници които си въобразяват че някой от
нашите бандити облечени във власт, ще им осигури
"въздух без цигарен дим", докато България е подвластна на
ТРИМАТА ШИШКОВЦИ, между които и Пеевски който лапа парите
от печалбата на BULGARTABAC !!!