Дуранкев: 80 000 работни места са застрашени, ако КТБ спре да функционира

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2014 в 20:34 8908 8

Проф. Боян Дуранкев

В момента, ако КТБ спре да функционира, това е заплаха за 80 000 работни места - от които 62 000 са в държавни компании.

Това заяви пред БНТ проф. Боян Дуранкев – преподавател в УНСС.

Дуранкев твърди, че от проблемните 3.5 млрд. лева около 2 млрд. са добри кредити.

В най-лошия случай отрицателният баланс на банката ще е към 800 млн. лева, а в най-добрия - около 500 млн. лева, твърди още преподавателят в УНСС.

Това са предварителни данни, които имам преди банковата криза, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2014 в 11:14

Обаче ще се разкрият нови работни места в ЗАТВОРИТЕ, ДРУГАРЮ ПРОФЕСОР :)
---------
Айдее, започнаха да ни заплашват, че ще настане потоп.
Това си е класически РЕКЕТ.
И крадльовците точно на това разчитат: заложниците са държавните предприятия, а оттам овчедушните избиратели които пак ще платят.
---
Има нормална процедура за събиране на дългове.
Да видиш ти, като улеснат няколко свини у затвора, как другите първи ше тичат да връщат парите, а и кредитните досиета ще цъфнат :)

16.07 2014 в 08:33

Да си го кажем право куме в очи. Държавата - разбирай управляващите - БСП и ДПС не само не защитиха вложителите, тъкмо обратното. МВР и ДАНС не си мръднаха пръста да прат медийната атака в Пеевските медии срещу КТБ, МС позволи на държаавни фирми да изтеглят огромни суми от КТБ и с това да влошат още повече ситуацията и накрая БНБ отказва подкрепа финансова. Какво се оказва - реално управляващите държавата създадоха кризата - сегфа го играят заинтересовани - дайте да дадем. Да - ама не щем. Да плащаме кредитите на Пеевски и високите лихви на Вежди. Това е положението. И стига вопли в стил Бареков - умират работни места, интересите на вложителите и т.н. Закон за КТБ? По каква причина? Закон със задна дата? Стига със "свещените крави" - наречени банки.

16.07 2014 в 00:01

Ако проблема е в държавните фирми - там държавата може да помогне - със заеми, които после да възстановява от продажба на имущество на длъжници на КТБ. А за частните фирми - те си носят риска къде си влагат парите.

... абе защо се имате за много съобразителни... с какво държавните фирми са по- от частните!... че назначенията сапо партийна линия, че произвеждат брак и че им източват кръвта редовно.... объркал сее професорът! Това не са работни места... места са , ама не са РАБОТНИ...

... хахахахахаха

... та така: или е фирма или не е фирма... нема наши ваши!

15.07 2014 в 22:45

Престанете с тази опорна точка "Лемън Брадърс"!!!

Двете фирми нямат нищо общо. Няма да има банкова паника, ако на вложителите над 100 000 EUR не им се плати нищо.

Не е справедливо аз да плащам за високите лихви, които разни съдии, прокурори, шефове на държавни дружества и други са получавали, за да си държат честно спечелените пари в КТБ.

#niamadaplatim

15.07 2014 в 22:43

Мъкаа, мъкаа, не си в ред! Нерде Ямбол, нерде Стамбул, нерде Лемън Брадърс, нереде КТБ!

15.07 2014 в 22:29

тъкмо толкова трябват, за да изметат всички боклуци като теб.

15.07 2014 в 21:26

Ако проблема е в държавните фирми - там държавата може да помогне - със заеми, които после да възстановява от продажба на имущество на длъжници на КТБ. А за частните фирми - те си носят риска къде си влагат парите.

15.07 2014 в 21:19

време е за решение, не за убеждаване, а за ОТГОВОРНО решение!
Днес ситуацията с КТБ е АНАЛОГИЧНА на ситуацията с ЛемънБрадърс USA, довела до световна финансова криза . http://milom.blog.bg/biznes/2009/09/08/kak-falira-lemyn-bradyrs.393540 Преди обявяване на фалит от ЛемънБрадърс правят неистови опити да получат помощ 20 млрд долара от Федералното правителство. Джордж БУШ цяла нощ се е крил по стаите в Белия дом за да не свържат с него адвокатите на Лемънс Брадърс, вкл. неговия втори братовчед с цел отпускане на финансова помощ на Лемън/бс и така да се предотврати разразилата се финансова криза в САЩ, после в целия свят”. Според USA банкери и икономисти американското правителство е допуснало фатална грешка, като е оставило "Леман брадърс" да фалира. Спецкомисия на Конгреса доказва, че ако БУШ не се крил, а е помогнал на Лемънс Брадърс с към 20 млр долара, то кризата е щяла да се предотврати. Но после загубите от разразилата се финансова криза са за стотици милиарди долари...
АНАЛОГИЯТА Е ПЪЛНА с КТБ
– Ако БНБ бе предоставила на КТБ подкрепа-кредит по чл. 33 от Закона за БНБ за ликвиден риск поради банкова паника, то опашките- банковата паника пред КТБ щеше да бъде предотвратена за сума не по-голяма от 1 мрд лв и дори по-малко.
Днес БНБ е дала подкрепа на ПИБ от 1 млрд лева (по данни ББ вчера), а за да извади КТБ от ликвидна криза СЕГА ЩЕ ТРЯБВАТ още 3 Млрд лв.
ЕТО, това, бугарска тъпотия
ДОПЪЛНЕНИЕ – пред март 2012 г. ЛемънБрадърс ИЗЛЕЗЕ ОТ ФАЛИТА и почна да се разплаща с кредиторите... Възможно е след време и КТБ да излезе от процедурата по несъстоятелност, но ВЛОЖИТЕЛИТЕ това не ги интересува. При банкова паника вложителите искат парите си сега и веднага. Затова държавните институции – БНБ, Правителство, Главпрокурор, МВРПикчърс са длъжни да предотвратяват банкова паника – ако в БГ има ИНСТИТУЦИИ ДЕ, това е въпросът....