Драматичният срив в цената на петрола продължава

OFFNews Последна промяна на 28 април 2020 в 09:15 2537 1

Петролните фючърси продължават да се понижават драматично за втора поредна сесия от началото на седмицата поради засилващите се притеснения, че скоро няма да има къде да се съхранява суровия петрол в световен мащаб и очакванията за слабо възстановяване на потреблението заради ограниченото движение и постепенното облекчаване на мерките, въведени заради пандемията от коронавирус, съобщава БНР.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни поевтиняват във вторник с 13% към $ 11,00 за барел, като в началото на търговията те удариха ценово дъно около $10,64 за барел. Този нов спад е факт, след като в понеделник фючърсите на WTI се сринаха с 25%.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни, изтичащи на 30 април, се понижават с 4% към $19,20 за барел, като за сега удариха ценово дъно за деня около $18,85 за барел. Ден по-рано те поевтиняха с близо 7%, след като през предходната седмица се сринаха с 23,7%.

Дори и и след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, водени от Русия, започнат от 1 май да изпълняват договореното в рамките на "ОПЕК +" съвместно съкращаване на производството с близо 10 млн. барела на ден, този обем е недостатъчен, за да компенсира спада в търсенето в световен мащаб с около 30 млн. барела на ден.

"Докато виждаме известно отслабване на растежа на новите случаи с Covid-19, а някои държави започват да облекчават въведените заради коронавирусните ограничения, тези първоначални ходове изглеждат доста ориентировъчни. Пазарът изглежда се приближава до гледната точка, че в скоро време няма да има бързо възстановяване на търсенето на петрол", отбеляза пред Ройтерс Даниел Хинес - старши анализатор на стоковите пазари в Australia and New Zealand Banking Group (ANZ).

В резултат на срива в търсенето, глобалните петролни складови хранилища на сушата се оценяват на около 85% запълнени към миналата седмица, сочат данни на консултантската компания Kpler.

В знак на отчаяние на енергийната индустрия да намери места за съхранение на петрол, петролните търговци вече прибягват до наемането на скъпи американски корабни танкери, на които да съхраняват бензин или корабно гориво, посочват източници на Ройтерс от корабоплавателния бизнес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X