Споразумение на ОПЕК+ спира срива в цените на петрола: Русия и Саудитска Арабия заравят томахавките

OFFNews 10 април 2020 в 08:47 1907 0

Страните износителки на петрол от ОПЕК и съюзниците им са се договорили да намалят добива с повече от 1/5, за да противодействат на спада на потреблението вследствие на пандемията от коронавируса, която доведе до поевтиняването му, съобщава Би Би Си.

Организацията на страните износителки на петрол обяви, че добивът ще бъде намален с 10 милиона барела дневно за срок от месец май до месец юни, за да стимулира повишаване на цените. След това количествата ще се увеличават постепенно до април 2022 г. От юли до декември 2020 г. намалението ще е с 8 милиона барела дневно, от януари 2021 г. до април 2022 г. - с 6 милиона барела дневно.

ОПЕК+, включващ страните производителки от ОПЕК и съюзници, сред които е Русия, проведоха разговори в четвъртък чрез видеоконферентна връзка. Разговорите усложни неразбирателство между Русия и Саудитска Арабия.

Групата и съюзниците ѝ се съгласиха да намалят с 10 милиона барелите дневно, което в процентно изражение е 10% от световните доставки. С още 5 милиона барела се очаква да намалят количеството други държави.

Цените на петрола се сринаха през март, след като ОПЕК+ не постигнаха споразумение на намаляване на количествата. Напротив - след срещата през март и Русия, и Саудитска Арабия ги увеличиха, за да запазят пазарните си дялове на фона на спадащото световно търсене. В резултат на това и на драстичния спад в търсенето на петрол, в края на март цените се сринаха до 18-годишно дъно. Оттогава се отбелязва известно увеличение. Миналата седмица те се покачиха с 20%, след като американският президент Доналд Тръмп каза, че очаква Саудитска Арабия и Русия да сложат край на враждата помежду си.

Разговорите от четвъртък ще бъдат последвани от видеоконферентен разговор в петък между енергийните министри на страните от Г20, чийто домакин ще е Саудитска Арабия. Има очаквания другите производителки, извън ОПЕК+, да приложат същите мерки. САЩ не са поели официален ангажимент за намаляване на количеството, но казват, че производството на петрол така или иначе намалява заради понижените цени. Президентът Тръмп предупреди Саудитска Арабия, че САЩ може да наложат санкции, ако близкоизточната държава не намали количествата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!