ДНСК влиза в общините Созопол и Царево, може да ги даде на прокурор за безобразията

OFFNews 26 януари 2019 в 13:31 5054 2

От понеделник започва задълбочена проверка на общините Созопол и Царево относно издадените документи за строеж в района на къмпингите „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“. Това обяви на пресконференция в Бургас началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов.

Той напомни, че след вчерашната проверка на място заради установените нарушения ще бъдат издадени заповеди за спиране на строителството на „Алепу“ и „Арапя“. На къмпинг „Градина“ строителството се спира от инвеститора заради наличие на високи подпочвени води и невъзможност за реализация на проекта. Въпреки това органите на РДНСК – Бургас  ще проверят цялата документация в община Созопол и мотивите на главния архитект да издаде разрешение за строеж.

За „Алепу“ арх. Несторов обясни, че освен проверка на документацията в община Созопол и действията на главния архитект, ще се провери и дейността на независимата фирма за строителен контрол, която има отношение по спазване на законността на издадените документи. Той напомни, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е безкомпромисно по отношение на дейността на фирмите за строителен контрол и съобщи, че заради нарушения до момента са отнети лицензите на две фирми, а с още две се водят съдебни дела за отнемане на разрешителните. Глобите за некачествено изпълнение на дейностите им също са високи и варират от 30 000 до 150 000 лв. 

Началникът на ДНСК информира, че при започналото строителство на 23 ваканционни сгради в района на къмпинг "Арапя", освен констатираните пропуски при проверката, се установява и проблем с прокараната инженерна инфраструктура, тъй като липсват схеми за захранване с вода, ток и канализация на обектите. Не е ясно и дали фирмата, прокарала мрежите, има лиценз за това. Съществен пропуск на община Царево е, че не са синхронизирали Подробния устройствен план за обекта, изготвен през 2007 г., със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, отчете той.

Арх. Иван Несторов каза още, че резултатите от проверките ще са ясни до седмица. При наличие на сериозни нарушения ще бъде сезирана прокуратурата, която единствена може да започне дело за прекратяване на издадените разрешения за строеж.

„За 1 година и 4 месеца, откакто съм началник на ДНСК, констатирам, че има дисбаланс в действията на общините в страната. След като през  2012 г. ЗУТ им даде самостоятелност за одобряване на инвестиционни проекти и строителство на тяхна територия, има фрапиращи нарушения, като например в село Дебрен, община Гърмен, където местната власт е издала разрешение да се застрои дере въпреки отрицателното становище на Басейнова дирекция. Над 50 000 пък са преписките в ДНСК по жалби на граждани за погрешни действия или бездействие на общините. Най-много са от София, Пловдив, Бургас и Варна, където и инвестиционният интерес е най-силен. Там и структурите на службата са  най-натоварени и ще се положат мерки за укрепване и засилване на капацитета им. „Нашият приоритет е ДНСК да осъществява постоянен и ефективен контрол на всички обекти и обществото да усети, че държавата е на мястото си“, коментира арх. Несторов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови