Quantcast

ДКЕВР намекна, че ЕРП-тата са надписали с 800 милиона сметките за ток

Милен Енчев Последна промяна на 14 май 2014 в 16:01 5972 21

Боян Боев

Трите електроразпределителни предприятия – „ЧЕЗ“, „ЕВН“ и „Енерго про“ са завишили необосновано разходите си с 818 милиона за петте години от 2008 до 2012 г. Това заяви днес на пресконференция Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по повод приключилия одит на дейността на трите ЕРП-та.

Според председателя на ДКЕВР Боян Боев, „ЧЕЗ“, „ЕВН“ и „Енерго про“ са имали сумарно с 220 милиона лева повече приходи за петте години от утвърдените от регулатора. Същевременно технологично признатите им разходи (разходи за ремонти и поддържка и т.н., които влизат в цената на електроенергията) били с 405 милиона по-малко от одобрените от ДКЕВР, каза той.

Вместо да декларират печалба обаче, трите компании раздували административните си разходи – за консултантски и мениджърски услуги, за поръчка на техника и др. много над одобрените. Общо, според Боев, те са завишили разходите си с 818 милиона лева за петте години. Така, по думите на председателя на ДКЕВР, трите енергодружества са избегнали плащане на корпоративен данък на държавата, както и на дивидент сред акционерите си.

На въпрос дали тези действия на ЕРП-тата могат да послужат за основание за отнемане на лицензите им, каквато офанзива води ДКЕВР от март месец, Боев отвърна, че това е отделна процедура. Той не отговори също дали констатациите показват неоправдано завишаване на цените на тока в 5 – годишния период. Боев не отговори и дали констатираните нередности ще повлияят на предстоящото решение за цените на електроенергията от 1 юли (след миналогодишните 3 намаления на цената на тока и трите ЕРП-та настояват за повишаване – бел.ред).

На въпрос дали тези „наднормени разходи“ са отишли за инвестиции в електромрежата няколко от членовете на ДКЕВР се изсмяха, но не дадоха ясен отговор.

Отделно серия проверки на регулатора констатирала 2690 нарушения на закона от страна на ЕРП-тата. В повечето случаи става дума за неподменени по вина на съответното дружество повредени електромери – общо 1757 случая при трите компании. Другото нарушение е, че в отделни случаи ЕРП-тата отчитали електроенергия за повече от месец, завишавайки по този начин сметките на хората за определен период. Боев обаче не обясни за колко такива нарушения става дума, за какъв период и с каква сума са ощетени съответните абонати.

Третият вид нарушение е в качеството на подаваното електричество – то било с мощност над или под изискваната по стандарт, което довело до повредени електроуреди при някои потребители. Става дума за няколко десетки случая за петте години.

За всички 2690 нарушения ДКЕВР ще състави актове на ЕРП-тата, обяви Боев. Това ще стане в следващите 10 – 15 дни, тъй като комисията се нуждае от технологично време, за да подготви всеки един акт, каза той и посочи, че глобата за всяко нарушение е от 20 хиляди до 1 милион лева. Те ще имат 3 дни за отговор и възражения по всеки акт.

Още днес от „ЕВН“ ще дадат пресконференция по повод отправените обвинения от енергийния регулатор. Очакват се и реакциите на другите две компании.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2014 в 15:05

@o_sando. След като знаеш толкова много, кажи ми защо 4 години правителството на ген. Борисов мълча за подобни "факти" и злоупотреби. Мълча, въпреки, че шофьора на неговия съдружник Румен Николов - Пашата, Митко Каратиста беше директор именно на въпросното ЕРП - ЧЕЗ????? Къде беше ти тогава, познавачо на делаверите в ЕРП-тата. Къде беше тази информация по времето когато се продаваха остатъчни те дялове от фирмите на Прокопиев и съответно се изготвяха проспекти, анализи, отчети и т.н.??? КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ сте си, това е факт, който скоро ще бъде доказан дори в български съд. За съжаление не мие никак до смях, защото кражбата е директно от моя джоб.

15.05 2014 в 10:31

@Who knows, преди да правим такива заключения не е по-добре да се изкарат договорите за продажба на въпросните ЕРП-та? Ами ако в тях има гарантирани признати загуби, гарантирана норма на възвращаемост?
За какъв контрол точно оговориш?
Следваме опорната точка, че отново държавата е изключително лош стопанин?15.05 2014 в 10:08

Всички псуваме как действат EPП-тата, но за да спре това има само един цивилизован начин и това е КОНТРОЛЪТ! Нашето мило правителство, и по конкретно ДКЕВР са проблемът!!! Те сами си вкарват автогол с тези признания, затова и са с половин уста само.

15.05 2014 в 07:39

А ПлЕVNалиев какво мисли по въпроса?

14.05 2014 в 22:30

На ви сега демокрация многоцветен политически избор,свободен избор на транспорт в Европа и където ти видят очите,рецептата на управията на България---стискаш две пенсии на баба си и един кат дрехи и цепиш в чужбина.
Ужасявам се като слушам коментарите и мисленето на хората в провинцията и селата.....истински роби,без самочувствие и гледат като гърмяни зайци,за мюсюлманите в южна България и Родопи да не говоря,това население даже е опасност за държавата с присъствието си.На такива хора и вилица не трябва да даваш,да сърбат чоба с лъжици,че очите ще си извадят.....АЛИЛУЯааа

14.05 2014 в 22:12

WWW. технологични разходи по мрежата и преноса на ел. енергия, а всъщност да плащаш фиктивни разходи на консултанти си е чиста КРАЖБА.
КРАЖБА от собствения ми и от вашия джоб

... алоооо , я почети малко... и после продължавай с приказките...хахахахахахахаха

Причината е ясна – новият съдружник се е ангажирал да вкара платежоспособни клиенти, които да носят яки печалби. И в действителност само месец по-късно след като приятелката на Карадимов Ненова стъпва в „МиБМ Експрес”, куриерската фирма започва да разнася на абонатите сметките на ЧЕЗ по домове и офиси. Реално едни такива търговски взаимоотношения едва ли би трябвало да вълнуват гражданите, ако зад тях не прозира явна злоупотреба със служебно положение и власт и използването на позиции в МС, като трамплин за апетитни поръчки и печалби. Бившият министър на икономиката Делян Добрев от правителството на ГЕРБ твърди, че видната пиарка Моника Янова е имала договори с ЧЕЗ и това естествено затваря веригата на зависимостите и интересите.

След като Карадимов чрез контролирана от него фирма влиза в куриерския бизнес, започват с негова подкрепа ударно да се сключват договори и с нови клиенти. След ЧЕЗ и БТК, а по-късно и НАП, се ориентират към услугите на „МиБМ Експрес”. Тук отново следва любопитна подробност – Моника е в управата на БТК и естествено урежда приятелчето си, с когото четири години редят далавери и делят комисионни.

Идването на ГЕРБ на власт през лятото на 2009 г. променя рязко ситуацията и играчите около Станишев търсят спасителни планове, за да прикрият следите на голямото лапане. Най-неочаквано “Кей Ем Консултинг”, свързана безспорно с Росен Карадимов, решава да се раздели със супер печелившия бизнес с куриерски услуги и на 20 ноември 2009 г. продава дяловете си на „Мениджмънт Бизнес Машин” ООД, което е собственост на Павел Петров, който е управител и собственик на златната кокошка „МиБМ Експрес”. Според източници на Faktor.bg по-вероятно е сделката да е направена фиктивно, за да се заметат стари следи и се прекъсне връзката със съветника на Сергей Станишев.

В края на февруари и началото на март тази година, след като страната бе залята от масови улични протести, срещу високите сметки за ток и действията на монополистите стана ясно, че например ЧЕЗ калкулира месечно около 6 млн. лв. разходи за отпечатване и разнасяне на фактури до близо 2 млн. клиента. Цифрите бяха потвърдени и от икономическия министър Делян Добрев. Той бе категоричен, че тези суми са прекалено надути и е скандално гражданите да плащат подобни нереални разходи, но калкулирани в цената на тока.

Бивши депутати от ГЕРБ твърдят, че далаверата с куриерската фирма и хората на Станишев излязла случайно на бял свят, след като комисия на парламента започна проверка на аферата „Хохегер”и играчите, които са имали отношение по нея. Така става ясно, че покрай съветничеството и пиарския бизнес Моника Янова и Росен Карадимов са използвали влиянието си в МС за облагодетелстване по различни направления. Ако се направят елементарни пресмятания, излиза, че при 6 млн. лв. месечни разходи за писма на 2 млн. абонати на ЧЕЗ, реално разпечатката и доставката на една фактура струва 3 лв. Според тарифите на куриерската фирма за приоритетни писма взимат между 0,50 и 0, 70 стотинки. Така се оказва, че бизнесът в, който се е намърдал съветникът на Станишев, е реализирал около 2,30 лв. свръх печалба на писмо. Като притежател на 25% от дружеството в джоба на Карадимов остават примерно около 0,57 стотинки. При 2 млн. потребители само от ЧЕЗ, печалбата е наистина главозамайваща и то само в рамките на един месец. Ако към тези суми се добавят доходите и от БТК, НАП и други, излизат космически за обикновения българин цифри. Те със сигурност не са перфектно точни, но приблизително осветяват размера на далаверата.

14.05 2014 в 20:58

До № 19:
Ама ти наистина си страшен профан!!!!!!!!!

14.05 2014 в 19:47

ИзЧЕЗвайте!

Вън от България енергийните вампири!

Махайте ги тая алчна чуждоземска енергоразпределителна шайка, и да си възстановим суверенитета върху ЕРП!

14.05 2014 в 19:25

Че ЕРП_та не са света вода не напита е ясно.Но когато капитала оперира на корумпирана територия, подкупите са част от бизнеса.
Явно е че вече са си платили, и втори път нямат намерение да плащат,а изборите са скъпо нещо.
Като се има предвид че ЕРП-та са западни, а не искат да плащат на цървените цървули, явно знаят че правителството е временно.
Аре на есен избори, не че улицата ще ги свали, те сами ще се свалят, филма е гледан
Беров->Виденов
Виденов -> Костов

Явно ще чакаме трети сезон.