ЕРП-тата изнудват кабеларките с високи цени, твърди КЗК

OFFNews 13 май 2014 в 11:56 3798 1

Електрически стълб

Трите големите електроразпределителни предприятия в страната злоупотребяват с господстващотоси положение на пазара, налагайки необосновано високи цени за операторите на кабелни мрежи за телевизия, интернет и телефония, твърди Комисията за защита на конкуренцията.

Според антимонополната комисия, „ЧЕЗ разпределение България“, „ЕВН България електроразпределение“, „Енерго-про мрежи“, злоупотребяват с факта, че техните стълбове ниско напрежение са единственият вариант за кабелните оператори за изграждане на съобщителната им мрежа. Всяко от трите ЕРП-та е с господстващо положение в лицензионната си територия и възползвайки се от това, налага на кабеларките неоправдано високи наеми за стълбовете, прецени КЗК.

Проверка на Комисията установила, че ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про включват в наемната цена и разходи, които принципно са част от основната им дейност – разпределението на електроенергия, трябва да се самоиздържа само чрез приходи. В поисканата им обосновка на наемната цена те декларирали въпросните разходи както в основната дейност, така и в допълнителната – отдаването на стълбовете под наем, посочи КЗК.

„Така необосновано се натоварва наемната цена и естествено води до нейното увеличение. Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти“, определи антимонополната комисия.

Трите ЕРП нямат право да обжалват определението на комисията. Те, както и кабелните и телефонни оператори, и интернет доставчиците, наематели на стълбовете им, могат в 30-дневен срок да представят писмени възражения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!