Директорът на „Газпром“: ЕС не може да спре „Южен поток“

Вероника Шербанова 06 декември 2013 в 14:01 5445 30

"Газпром". Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Европейският съюз не може да спре проекта „Южен поток“. Това заяви генералният директор на „Газпром инвест“ Михаил Левченков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според мен един такъв проект не може да бъде спрян с подобни решения на ЕС, ако бъде завършен в срок, допълни той.

Разногласията между Русия и ЕС по „несъответствията“ в споразуменията по „Южен поток“ са обект на международното право, уточни зам.-министъра на енергетиката на Русия Анатолий Яновски.

Той потвърди, че в четвъртък са получили официално известие за несъответствията в споразуменията по „Южен поток“.  

Преди дни директорът по въпросите на енергийните пазари в Европейската комисия Клаус Борхард обяви, че споразуменията, подписани между Русия и редица европейски страни по проекта „Южен поток“, не са в съответствие с европейското законодателство. Поради тази причина те трябва да бъдат предоговорени от нулата.

Това не означава, че комисията ще се меси в построяването на газопровода, но експлоатацията му трябва да бъде в съответствие с европейските норми, допълни Марлин Холцнер – официален представител на на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Етингер.

В същото време Холцнер предупреди, че строителството на газопровода в режим, който не отговаря на законодателството, може да бъде затруднено заради повишените опасения на инвеститорите и възможния отказ от кредитиране от страна на банки.

ЕК е готова да съдейства на Русия и европейските страни за преработването на договорите, посочи Марлин Холцнер.

От „Газпром“ пък заявиха, че са силно изненадани от това решение на ЕС.

Обичайно трансграничните инвестиционни проекти са подкрепяни от междуправителствени споразумения, обясниха от компанията в изявление, цитирано от „Дневник“.

„Газпром“ не е страна по европейските споразумения, чиито текстове са достъпни от години. Изненадани сме и сме разочаровани от опасенията на ЕК, които се изразяват сега, когато строежът на газопровода е вече в ход, допълват те.

Това е много неподходящ момент, като се има предвид, че в редица държави проектът „Южен поток“ е изведен като национален приоритет, коментират от „Газпром“.

Днес компанията инсталира първия газопреносен агрегат в рамките на строителството на газопровода „Южен поток“. Монтажът е в строго съответствие с графика, категорични са от „Газпром“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!