Дянков: Намаляването на ДДС е мярка за подпомагане на богатите

Премиерът се разубеди през 2010 г., така ще стане и сега, според бившия финансов министър

OFFNews 14 май 2020 в 09:44 5762 4

Намаляването на ДДС за ресторанти, заведения и книги е "недомислена мярка". Тя не помага на потребителите и на служителите, а на собствениците и богатите. Затова тези, които подкрепят мярката, са именно богатите.

Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред бТВ. Той даде пример с Румъния, където също са опитали да намалят ДДС-то, но за храни, не за заведения, и цената спада само с 1/4 или 1/5 от това, което се намалява. 

Според него, ако ставката у нас се намали с 11%, ще означава, че потребителят, вместо да харчи 100 лв., ще даде 97 лв, което няма да повлияе на туристическата услуга. 

"Проблем за туризма в момента е това, че няма транспорт и има несигурност на хората дали да излизат, или да не излизат", допълни Дянков. И обясни, че ако само 1/4 или 1/5 отиват до крайният потребител, интересният въпрос е къде отиват другите пари. Те отиват при богатите – при собствениците на големите туристически заведения. Тази мярка помага на богатите и трябва да се нарече "Мярка за подпомагане на богатите", категоричен е той.

За аргумента, че намаляването на ДДС ще изсветли бизнеса, Дянков коментира, че той е напълно безмислен, защото голяма част от спестяванията, ако има такива, не влияят на цената, а на печалбата, която отива при собствениците. 

За това е интересно, ако забелязвате кой говори за тази мярка това са собствениците, не са работниците, не са потребителите. Това са богатите хора, които имат най-голям дял от този бранш в България, категоричен е бившият финансов министър. 

Преди дни предложението за ДДС вкара в полемика премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Министър-председателят настоя ДДС ставката да стане 9% при 20% настояща ставка. 

Вчера бившият министър на икономиката Николай Василев заяви, че според него премиерът е подведен, че това е някаква антикризисна мярка за цял бранш. "Някой да променя във вторник данъчната система от сутринта до следобед, без да пита финансовия министър, е като ние двамата с вас да отидем в кръчма и да правим сметката без кръчмар. В държавата от данъчна политика разбират във финансовото министерство, а от макроикономическа политика не разбират в браншовите организации на ресторантьорите, нали? Те са прекрасни специалисти, добро обслужване, готвачи, отлични ресторанти в моя роден град Варна, но от макроикономическа политика, от осигурителни и от данъчни ставки не тези хора разбират", категоричен бе той. 

Бившият финансов министър обясни днес, че през 2010 г. е имал подобен аналогичен спор с премиера за намаляване на ДДС в някои сектори. Тогава надделя "здравият разум", допълни той. 

"Борисов тогава беше убеден, че това е добра идея. След това се разубеди. Смятам, че това ще стане и същото", каза Дянков. Финансовият министър е прав, анализите са много категорични. Има достатъчно други мерки, в други страни, които помагат на истинския бизнес, а не само на богатите хора, добави той. 

Според неговата икономическа прогноза, се очаква спад на БВП от 5 до 8 процента тази година. Той обясни, че ще е по-песимистичната прогноза, особено спрямо това което бе планирано миналата година.

Всички трябва да се готвим за трудна година и трудно начало на следващата. Трябва да сме внимателни с бюджета. Някои от мерките, които влязоха в сила като мярката 60/40 според анализи от други европейски страни работи само ако стане 80/20 или 85/15. Тогава работи, иначе трудно, категоричен е бившият министър. 

Икономистът добави, че може още да се увеличи ролята на държавата в подпомагането на бизнеса.

"Има 2 мерки, които в Европа помагат добре. Едната е подобна – 85/15 във Франция или 90/10 в Швеция и Унгария. От Англия 27% от работещите са на тази мярка, във Франция – 20%. В БГ са едва 5%", подчерта Дянков. 

Бившият финансов министър посочи, че грантовете също работят в други страни. В България това леко куца, каза той. 

Това, което икономистите виждаме, е доста трудно излизане от тази криза дори и без втора вълна, ако тя дойде, ще е още по-трудно, допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

4

Стик

14.05 2020 в 19:28

Роналд Рейгън: „Бедността е справедливо възмездие за глупостта на един народ."

3810

3

Пенчо бре

14.05 2020 в 12:15

Даже Дянков понякога е прав. Пък и не ми е ясно как ще се облага услугата "ресторантьорство". Купуват крилце или кълка с 20% ддс, пък го продават с 9%? На мен ми е мътно, но сигурно ще изсветлее по-нататък?

5863

2

Babaliuga

14.05 2020 в 10:58

Моля, някой да ми обясни как точно това, което казва Дянков е вярно. Или да ми обясни какво точно казва Дянков ...
Как спад в цената с 1/4 е малко ?
Как при диферинциран ДДС, няма да се повиши покупателната способност на хората ?
Как, ако вместо 0.20 лв. на всеки изхарчен лев давам 0.09 лв под формата на ДДС, това ще е зле за мен ?!

17156

1

aviatora

14.05 2020 в 09:57

Това престъпно правителство няма място повече в управлението на държавата!!!