Делян Добрев видя саботаж срещу кабинета за „Белене“

18 октомври 2012 в 17:00 2435 3

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обвини в саботаж срещу българското правителство Синята коалиция и ПП "Зелените", които алармираха, че Националната електрическа компания (НЕК) прокарва далекопровод към АЕЦ „Белене“, въпреки че още не е решено дали да се строи централата.

Добрев намери и виновника за саботажа. Той бил управителят на предприятие „Трафоелектроинвест” към Националната електрическа компания (НЕК) инж. Марин Ангелов. Ангелов бил автор на писмото до кмета на Свищов.

Министърът организира за журналисти извънреден брифинг в МИЕТ във връзка с разпространено от депутата от Синята коалиция Мартин Димитров писмо на НЕК до кмета на община Свищов Станислав Благов. Както днес вече писа OFFNews.bg, в писмото се иска да бъде осигурено трасе през общински имоти за далекопровод от 400 киловолта за осигуряване на връзката на бъдещи мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ „Белене” в енергийната система на България. „Това писмо представлява саботаж срещу българското правителство и срещу решението му да бъде спрян проектът АЕЦ „Белене”, категоричен бе енергийният министър.

Той вече започна с уволнения по случая, като първото ще е на автора на писмото. „Издал съм заповед още днес инж. Марин Ангелов да бъде уволнен“, заяви на извънреден брифинг Делян Добрев. Според него в понеделник трябва да приключи проверката по случая. „Ще бъдат установени останалите участници от тази инициатива и те ще бъдат безкомпромисно наказани“, отсече Делян Добрев.

Министърът обаче реши по всякакъв начин да се разграничи от действията на чиновника, като увери, че нито в МИЕТ, нито в отговорните държавни структури като Българския енергиен холдинг (БЕХ) и НЕК били чували за тази „самоинициатива“. Министърът твърди, че за целта вече е разговарял с директорите на НЕК и БЕХ и „те не са запознати с това писмо“.

Делян Добрев обаче не успя да обясни, с какви мотиви е действал шефът на дъщерно дружество и как проект от такъв мащаб (далекопроводите за „Белене“ трябва да бъдат не по-малки от тези в АЕЦ „Козлодуй“) може да стартира зад гърба на ръководствата на НЕК и БЕХ и ресорното енергийно ведомство.

Това е поредният скандал в държавната енергетика, където всички ключови постове от зам.-министър с ресор „Енергетика“ до шефовете на БЕХ, НЕК и др. национални компании са сменени десетки пъти само през годините от управлението на ГЕРБ. Така, през април 2011 г. бе уволнен изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов, който зад гърба на тогавашния ресорен министър Трайчо Трайков си позволи да подпише с руската „Атомстройекспорт“ („Росатом“) спорно 16-о допълнение към споразумението за АЕЦ „Белене“.

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!