Държавата кани руските власти да строят курорти в България

OFFNews 16 март 2014 в 18:49 9453 45

Санаторно оздравителният комплекс

България може да осигури на всеки от районите на Русия да създаде свой курорт в България, закупувайки земя, инвестирайки и получавайки право на строеж на хотели, санаториуми и почивни бази. Това заяви зам.-министъра по туризма Бранимир Ботев на московското туристическо изложение "Интурмаркет", цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Ботев даде за пример инвестицията на правителството на Москва в санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" на стойност над 220 млн. долара., който посреща много руски деца и възрастни туристи.

Миналата година руските туристи в България са се увеличили с 4.1% спрямо 2012, отчете зам.-министърът. Само през януари 2014 г. увеличението им е с 15%, посочи Ботев и обясни статистиката с "изключително доброто брандиране". Руските туристи са били 10% от всички над 7 милиона туристи, посетили България през миналата година, сочат данните на икономическото министерство.

Ботев отбеляза и проактивната политика на правителството, което се готви да открива нови консулски служби в Русия - в Екатеринбург, Новосибирск и други две, които не назова. Той е обсъдил и създаването на изнесена база на България в Оренбург.

От изказването на зам.-министъра стана ясно още, че руски авиокомпании проявяват голям интерес към откриване на чартърни полети до българското Черноморие, София и Пловдив.

Според Бранимир Ботев морска дестинация България била сериозен конкурент на Турция, Гърция и Хърватия, но ги превъзхожда с минералните си води и възможностите за планински туризъм.

В унисон с днешната самооценка, която си даде правителството на семинар в Боровец, Ботев даде положителна оценка на свършеното в сферата на туризма: "През последните шест месеца променихме визията на българския туризъм на световния пазар, като наложихме целево присъствие и подход към конкретните пазари и потребностите на клиентите там". "С това, което постигнахме досега, и програмите, които предстоят, ще доведем докрай устойчивото развитие на туризма“, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!