Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Държавата дължи над 1.2 млрд. лева на строителните фирми

OFFNews 04 август 2014 в 15:23 3273 2

Строителният бранш е в тежко състояние заради спрените европрограми и неразплащането с бизнеса. Към момента забавените средства са над 1,2 млрд. лева.

За това алармират от Камарата на строителите в отворено писмо до държаните институции.

От там посочват, че положението с плащанията по ОП "Околна среда" е особено критично, защото там се изграждат обекти за над 2 млрд. лв, а забавените към момента средства са над 500 млн. лв. Проблеми има и по Програмата за развитие на селските райони, където неизплатените суми са за над 748 млн. лева, от които повече от половината са задължения към строителни фирми.

Заради забавените плащания много фирми, свързани със строителния сектор, са на прага на фалита, а хиляди работници и служители са заплашени да останат без работа. 

Строителите заявяват, че нямат повече резерви да "кредитират държавата" и е време управляващите да поемат отговорност за случващото се, като излязат с достойна и отговорна държавническа позиция.

Публикуваме пълния текст на отовореното писмо без редакторска намеса:

"След проведените в петък при Президента на Република България политически консултации и нежеланието да бъде намерено решение за необходимостта от актуализация на държавния бюджет, отново се обръщаме към Вас, за да изразим своята тревога във връзка с изключително тежкото състояние на строителния бранш, поради неразплащане на извършените строително-монтажни работи, възложени с обществени поръчки. Стотици малки, средни и големи строителни фирми и доставчици на материали и услуги за строителството са поставени на прага на фалита, а хиляди работници и служители са заплашени да останат без работа, а техните семейства са изправени на ръба на оцеляването.

Спирането на плащанията по Оперативните програми и невъзможността на държавата вече осем месеца да възстанови плащанията от ЕК създаде реална опасност от неизпълнение на сключените договори за строителство и нанасянето на огромни щети за държавата от неизпълнение на поетите ангажименти към Европа.

Особено критично е положението по Оперативна програма Околна среда, където са в ход изграждането на обекти за над 2 млрд. лв, като неразплатените към момента средства са над 500 млн. лв. Неизпълнението на тези обекти в срок, предвид обстоятелствата, че изтича програмния период, ще доведе до сериозни загуби за страната, както материални, така и социални. Само по Програмата за развитие на селските райони неизплатените от държавата суми са за над 748 млн. лева, от които над половината са задължения към строителните фирми.

Заявяваме, че ние нямаме повече резерви да кредитираме държавата!

Осем месеца носихме чуждата отговорност! Осем месеца чакахме отговорно решение!

Заявяваме, че не приемаме отговорността за неспособността на държавата да изпълнява коректно своите ангажименти, да бъде прехвърляна на строителния бранш!

Време е държавата да поеме отговорност!

Категорично настояваме държавата да осигури необходимия финансов ресурс за разплащане по договорите при предстоящото обсъждане на актуализацията на бюджета на Република България, предвидено на 04.08.2014 г. като бъдат предвидени и записани целево средства (с оглед на контрол за тяхното разходване) в размер на един милиард лева за незабавно възстановяване на плащанията от бюджета към строителните фирми, както и за осигуряване финансирането на обектите, за които имаме сключени договори с общините и държавата.

Настояваме управляващите да излязат с достойна и отговорна държавническа позиция като предотвратят загубата на милиарди левове, фалита на стотици фирми и хиляди безработни! Настояваме да бъде изпълнен поетия още в началото на мандата на правителството в оставка и подкрепящите го партии в Парламента, ангажимент за погасяване на натрупаните задължения на държавата към бизнеса и своевременното им разплащане! Настояваме управляващите да надскочат теснопартийните сметки и интереси и вземат решение в полза на държавата, общините, бизнеса и гражданите!

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО
СЪБРАНИЕ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ
ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

От Вас очакваме да изразите своята държавническа позиция за оцеляването на един от най-важните и структурно определящ за икономиката на държавата ни сектор.

От Вас очакваме да предотвратите загубата на милиарди левове.

От Вас очакваме да предотвратите спирането на строителните работи, и то в разгара на строителния сезон.

От Вас очакваме да възстановите авторитета на държавата ни пред
европейските ни партньори."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!