Държавата да поема контрола над петролните рафинерии при нужда, прие енергийната комисия

OFFNews 07 декември 2022 в 19:15 1284 0

рафинерия

Снимка Архив

"Лукойл"

Държавата ще може да поема контрола при нужда над петролните рафинерии у нас, гласуваха на първо четене депутатите от енергийната комисия, съобщи БНТ. Според промените в закона контролът ще бъде осъществяван от министъра на икономиката, който ще има право да назначи особен търговски управител в съответната нефтопреработваща компания.

Предложението на "Демократична България" предвижда въпросният търговски управител да се назначава за срок от шест плюс шест месеца, но да няма право да се разпорежда с имуществото на дружеството.

"Да, нашето предложение е за "Лукойл", но нашето предложение е такова, че да може да се използват тези текстове, за каквото и да е предприятие от критичната инфраструктура на страната", обясни Ивайло Мирчев от ДБ.

Особеният управител ще се въвежда, ако рафинерията е нарушила правилата на Европейския съюз, на ООН или има вероятност да бъде спряно производството.

Депутатите отхвърлиха предложението на "Продължаваме промяната" за забрана на износа на нефтопродукти и на ГЕРБ за компенсация на високите цени на горивата за бизнеса и хората чрез изземване на част от приходите на рафинерията в Бургас. Малко след решението бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свика спешна пресконференция и нарече БСП, ПП, "Възраждане" и "Български възход" новата "коалиция Лукойл".

"Притеснява ме това, че ако няма закон, такъв, какъвто ние предлагаме, оставяме всичко в ръцете и добрата воля на "Лукойл". Те сега обещавали, че ще внесат 100 млн. данък, догодина 700 млн.", каза и шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев.

От финансовото министерство обаче разкритикуваха идеята компанията да плаща на държавата разликата между уралския петрол и сорта брент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови