Борисов сърдит за 'хартиената коалиция', отвърна с 'коалиция Лукойл'

Той отрече да се е срещал с Ердоган. Бил на вечерня, слагали го на трон, но той не искал да седне

OFFNews 07 декември 2022 в 18:30 5907 8

Борисов

Снимка БГНЕС

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов отвърна на предизвикателството "хартиена коалиция" с "коалиция Лукойл", която заформили БСП, "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "Български възход" с отказа си да се връща на гражданите по 1 лв. от бензин и нафта.

"БСП, ПП, Възраждането и Възхода не подкрепиха да връщаме по 1 лев на българските потребители от нафтата и бензина А95. Това са четирите проруски партии, които продължават да искат милиарди долари, които да изтичат през "Газпром" и неговите дъщерни фирми, и "Лукойл" през неговите дъщерни фирми за войната, която Путин води в Украйна", обяви Борисов на спешно свикан брифинг.

Но отбеляза доброто поведение на "Демократична България" и ДПС, които нарече евроатлантически партии.

Според предложението на ГЕРБ трябва да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Приходите от нея ще се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските.

"2 млрд. и 100 млн. е печалбата на "Лукойл" тази година. Защо от догодина ще си внасят вноските? Тая година като са изсмукали от джоба на българите парите за нафтата и бензина, защо от тази година не го направят?", възмути се Борисов и допълни, че "те тая година са се напечелили - от 2,1 млрд. 700 млн. могат да дадат".

"Видя се кой остави "Лукойл" години наред да не плаща данъци в България. И кой отдаде на концесия нефтеното пристанището в Росенец на цената на 2 магазина в мола. Първа "Продължаваме промяната" внесе проект на решение на проблема с високите цени на горивата. Нашето предложение дава възможност да се възползваме от дерогацията, която кабинетът "Петков" договори. Тя забранява износа на горива, произведени от руски суров петрол, за да може ценовото предимство на горивата да остава тук в България, за българските потребители, както и събраните допълнителни приходи от данъци и свръхпечалбите да се връщат при потребителите под формата на компенсации", реагираха малко по-късно от ПП.

По думите на бившия министър-председател проф. Николай Габровски има всички правомощия да си прави срещи и разговори, ГЕРБ обещали, че с първия мандат ще има експертно правителство. Така той коментира уговорката на професора за разговори с политическите партии за съставяне на редовен кабинет.

"Всички решения си ги взима той (проф. Габровски - бел. ред.), ние му помагаме с писма и други неща. Той е упълномощен да направи всичко, за да има редовно правителство", отсече Борисов по темата за кандидатурата на неврохирурга за премиер.

И се ядоса на твърденията, че партиите не искат Габровски за премиер, не защото не го харесват, а защото ГЕРБ са в изолация.

"Няма и една седмица да мине и по същия начин ще им бъде отговорено и на тях. И ще видим кой е в по-голяма изолация. На тях кой ще им каже тогава? Ние сложихме човек, който може да договори експерти. Иначе ще се отива на избори. Не е сериозно да кажеш, че първата по машинен вот партия в страната е в изолация - това не е сериозно. И това да ми го казва шестият със 7% или по-малко. С техните машини, с техните флашки, с техните преброители и с техния министър станахме първи. Това ни дава самочувствие", изтъкна за пореден път Борисов.

От думите му стана ясно, че при посещението си в Истанбул миналата седмица не е имал среща с турския президент Реджеп Ердоган.

"Бях там на вечерня, да бият камбаните на "Св. Стефан" с вселенския патриарх и Йерусалимската църква. За да дадат дарение за нашия храм в Южния парк. Дето се казва, слагаха ме на трон, аз не исках да седна. От там на колата и може да се провери кога сме минали границата. Ако се бях срещнал с Ердоган, за мен това щеше да бъде чест и щях да го оповестя. Мигрантската криза без тях не може да се овладее", добави Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

8

dolivo

08.12 2022 в 11:23

ХаХаХа доста лицемерен дори за собствения си лицемерен стандард, г-н Борисов!

Евала, га 12 години държавна измяна поддържаше с приятелчето си Златев в Лукойл, не рева, сега като ПП ти бъркат в гъза с 200 ( по твой модел) , взе като ученичка да отвръщаш "ти си с Лукойл и руска подлога"

Всиииички знаем вече публичната истина

Докато тоя убиец и престъпник си купува лоялност къде с обувка лява къде с кебапчета, ще е така


А в Америка защо бият негрите, троле Мраз подъл?

-795

7

Дедо МразИ

08.12 2022 в 05:16

За колко магазина в мола Драгалевския Ром продаде БГА Балкан ?

1236

6

БотоксПутю

07.12 2022 в 20:26

Защото днес и утре са почивни дни за Световното по Футбол, Банкянският нерерз, провъзгласил се за Месито от Банкя си намери занимание - да овонява с пръдните си българското информационно пространство.

-795

5

Дедо МразИ

07.12 2022 в 19:17

До лато е малък и още мърда смачкай жълтопаветната гад в теб

-795

4

Дедо МразИ

07.12 2022 в 18:49

Шарлатаните а Крадец и Лъжец по бързата процедура и при бай Ставри

-795

3

Дедо МразИ

07.12 2022 в 18:48

Да смачкаме жълтопаветната сган с всички средства - целта оправдава всичко в тоя случай

5827

2

pisnamiotmutri

07.12 2022 в 18:37

Всички глупости изричани от този нагъл дядка са насочени единствено към интелигенцията, на която все още и пука и не се примирява с режима. И вместо ние по-интелигентните да сме усмихнати, свободни и вдъхновени, точно ние сме най-намусени, сърдити и критикуващи - наричат ни даже хейтъри. Вместо нас, простолюдието върти гюбеци, потопено в безхаберие и се забавлява. Тях Борисов не ги мисли - те дори не ходят да гласуват. Ромите са му по-важни.