Даренията за последната предизборна кампания на партиите са почти 1,8 млн. лева

Сметната палата проверява и извършените разходи на политическите партии

OFFNews 19 януари 2023 в 17:01 1845 0

Цветан Цветков и Борис Михайлов

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Цветан Цветков и Борис Михайлов

Даренията за последната предизборна кампания (за изборите на 2 октомври - бел. ред.) на партиите са 1 790 000 лв.  Конкретно за "Демократична България" дарителите са 32, а общият размер на даренията е 211 000 лв.

Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков на изслушване в парламентарната Комисия по бюджет и финанси относно даренията за политически партии, цитиран от БГНЕС. 

Още във вторник от пресцентъра на "Да, България" изпратиха позиция до медиите, в която съобщиха, че след вътрешна проверка на списъка им с дарители и въз основа на публично достъпни данни са установили, че 15 души от техните дарители са служители на Nexo. Общата сума, дарена от тях, е 399 992 лева. През 2022 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр "Да, България", са 1273 - обща стойност 1 111 788.62 лв.

Политическият скандал с Nexo започна, когато в медиите се появи информация, че служители на компанията финансирали "Демократична България" (ДБ) - са направили общо пет дарения на стойност по 20 000 лв.

"Регистърът за даренията на участниците в избори се поддържа от Сметната палата, но информацията се подава от участниците в изборите. Участниците в изборите предоставят информация за имената на дарителите, вида и размера на даренията", каза Цветан Цветков пред народните представители в комисията днес.

По думите му информацията, която Сметната палата получава от НАП, е за размера на получените доходи. Той посочи, че за последните два избора са констатирали определи съмнения по отношение на даренията и докладите са изпратени на компетентните органи.

"Сметната палата ще използва всички свои правомощия, за да изследва всички факти и обстоятелства за това, което вече е достояние на българското общество", обясни Цветков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев попита изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Борис Михайлов за теча на информация на пет милиона граждани и дали се следи да няма изтичане на данни от страна на НАП.

"Нашата държава е отпуснала доста големи средства в тази насока. 24/7 се следи някаква атака да не се случи на НАП. В момента продължаваме в тази посока да следим процеса. Винаги такива атаки ще съществуват, така че това не можем да го спрем напълно. Имаме вътрешни проверки", съобщи той.

Попитан дали има други случаи на дарения от NEXO, Цветков отговори, че няма как от Сметна палата да знаят кой е работодателят на лицето, което е направило дадено дарение. Директорът на НАП обясни, че NEXO е швейцарска фирма, регистрирана е в Швейцария, което означава, че НАП няма как да провери.

"На този форум не мога да изнеса данъчна тайна, забранено е, т.е. трябва да има закрито заседание", обясни Михайлов.

Цветан Цветков каза още, че Сметната палата проверява и извършените разходи на политическите партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!