ЧЕЗ обмисля да продаде част от бизнеса си на Балканите

OFFNews 07 април 2014 в 13:28 3072 0

Чешката компания ЧЕЗ обмисля да напусне някои пазари, за да намали рисковете от променящата се регулаторна среда в държавите на Балканите, където притежава различни активи, съобщи „Блумбърг“. Компанията може да продаде например до 100% от собствеността си в румънския вятърен парк „Фантанеле – Коджалак“, един от най-големите в Европа, след като енергийният регулатор на Румъния сви наполовина държавните субсидии за зелената енергия, обяви външнотърговският директор на ЧЕЗ Томаш Плескач.

Освен това компанията е под заплаха за отнемане на лиценза й от енергийния регулатор в България, припомни Блумбърг.

Според агенцията, ЧЕЗ се отказва от инвестиционната политика, въведена от бившия си изпълнителен дирктор Мартин Роман, който през изминалото десетилетие изкупи серия активи на Балканите. Неотдавна нейните активи в Албания например бяха национализирани от местното правителство, а сега рискува за втори път да й бъде отнет лиценза за електроснабдяване в България.

ЧЕЗ вече преговаря с няколко потенциални купувачи за продажбата на 600-мегаватовия вятърен парк в Румъния. "Работата и продукцията на парка са стабилни - основният бъдещ риск е не работата му, а регулаторната среда", посочи Плескач.

"Както консервативно навлязохме на чуждите пазари, така ще го и напуснем - за разлика от други играчи, ние не сме под никакъв натиск да продаваме".

Миналата седмица акциите на ЧЕЗ паднаха с 2.4% на пражката фондова борса. Все пак от началото на годината книжата й са поскъпнали с 8.7%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!