Бургас спечели приз за "Динамично развиващ се технологичен град на годината"

OFFNews - Бургас 17 юни 2017 в 11:03 4467 0

Кметът Димитър Николов получава наградата на Бургас

Две от наградите на второто издание на Innovations, Technology & Sourcing Awards останаха в града – домакин на наградите – Бургас. На кмета Димитър Николов бе връчен специалният приз за "Динамично развиващ се технологичен град на годината". Той бе присъдена с гласовете на компаниите, които членуват в Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), организатори на събитието, което се проведе снощи. Втори в категорията "Технологична бизнес сграда на годината" се класира Смарт център - Бургас, изграден от компанията "Планекс", на чиято територия се проведе Годишната аутсорсинг конференция.

И двете събития за първи път се провеждат извън София. В столицата, както и в Пловдив, са базирани огромна част от компаниите, работещи в този сектор. Техните мениджъри имат готови решения за растеж и децентрализация, а Бургас е една от най-желаните дестинации. Това каза един от официалните гости на церемонията по награждаването, президентът (мандат 2012 – 2017) Росен Плевнелиев.

Битката е за това, в Бургас, в следващите години, да се създадат хиляди работни места в тези две индустрии. Дойде времето на Бургас. Като държавен глава, аз поех този ангажимент. Преди 3 седмици направихме конференция в София, заедно с кмета на Бургас, неговия екип и моята фондация „Решения за бъдещето“. Работим и даваме всичко от себе си, за да помагаме на Бургас. Защото си даваме сметка, че това е битка за младите. Бургас не може и не бива да бъде само център на туризъм“, посочи Росен Плевнелиев.

Кметът Димитър Николов добави, че в подкрепа на тази борба, за втора поредна година, Общината субсидира образованието на студенти в IT специалности в двата университета в морския град.

"Изградихме обществен съвет за развитие на ИТ и аутсорсинг индустрията, чиято основна задача е да предоставя необходимата информация и да подпомага потенциалните инвеститори, включително и при осигуряване на квалифицирани кадри", добави Николов.

Международното жури на Innovations, Technology & Sourcing Awards присъди първо място за доставчик на аутсорсинг услуги на Bulpros. Призът за "Софтуерна компания на годината" бе отреден на Programista. За "IT проект на годината" бяха отличени Lirex, а за "IT продукт на годината" - coBuilder. "Технологичен работодател на годината" е Scale Focus. Най-иновативна технологична компания на 2016 година е Bulpros. За "Стартираща компания на годината" бе обявена Sirma Medical Systems. Център за споделени на услуги на годината стана Cargill. В категорията, която отдава специално внимание на един от основните фактори за развитие на технологичния сектор - партньорството и осигуряването на най-добри условия за растеж на сектора - бе отличена София. Варна спечели специалната награда "Технологичен град с най-голям потенциал за растеж в сектора". Качествените и съобразени с изискванията на сектора бизнес сгради бяха отличени в категорията "Технологична бизнес сграда на годината”, като призът бе присъден на Sofia Airport Center.

"Обединяването на БАА и БАСКОМ за провеждането на наградите е позитивен прецедент, който доказва, че когато работиш в синергия, постигаш устойчиви резултати. Съвместните ни усилия допринесоха и ще допринасят за изграждането на България като водеща аутсорсинг и технологична дестинация", каза Станимир Николов, председател на БАА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews