Нова Република натисна Герджиков за цените на газа, той сформирал група, но със закъснение

OFFNews 18 април 2017 в 15:31 7822 5

Лидерите на Нова Република Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов имаха среща в Министерски съвет със служебния премиер Огнян Герджиков за предоговаряне на цените на газа с Газпром.

Срещата бе поискана от Нова Република поради бездействието на правителството и държавата относно възможността за предоговаряне на цените на природния газ с Газпром.

Преди месеци Европейската комисия обяви, че Газпром са злоупотребили с господстващото си положение и в резултат България е плащала значително повече отколкото е трябвало.

Срокът за това , даден от ЕК, изтича на 04.05.2017. Нова Република предупреди няколко пъти за липсата на информация и действия от страна на управлението за постигане на по-добри условия и цени при доставката на природен газ.

Правителството е съставило работна група по проблема, макар и доста по-късно от необходимото, стана ясно на срещата.
Трайчо Трайков предложи в тази работна група да се включат и представители на бъдещите управляващи – предложение, което е било прието от Огнян Герджиков.

Трайков обясни, че от преговарящите зависи как тези значително по-високи цени да се изяснят, с какви референтни стойности да бъдат обвързани и как и колко да получим за надплатеното досега от Газпром.

Ако се проведат преговорите с Газпром както трябва, това означава цени на природния газ с 30-40 % по-ниски спестяване на около 500 милиона лева годишно, заяви след срещата Трайчо Трайков.

Добре проведени преговори биха означавали много по-евтин газ за битовите потребители, много по-ниска цена на парното и топлата вода и доста по-поносима за индустриалните ползватели, което означава и увеличен икономически растеж, каза той.

След като анализира и предложенията на Газпром към България в тази процедура, Трайков изложи и позицията на Нова Република да се изисква в преговорите цената на природния газ за България автоматично да се обвърже с по-ниските западноевропейски цени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

18.04 2017 в 16:46

Герджика се е смилил над тези сиромаси, да им направи малко реклама, че сега като нямат субсидия, а грантовете ще ги заграби Дай България, ще трябва да я карат на спестявания.