Борисов: Банките са пълни с пари, лихвите са ниски, но няма инициатива

От началото на годината са разплатени близо 760 млн. лв. по ОП, заяви Томислав Дончев

Ивайло Анев 19 май 2015 в 15:46 6062 6

Вицепремиерът Томислав Дончев и министър-председателят Бойко Борисов

"Банките са пълни с пари, лихвите са ниски в момента, а в същото време никаква инициативност" заяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес форум на тема "Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност".

Той препоръча на бизнеса да не разчита само на еврофондовете, тъй като те са средство за подпомагане.

По думите му в българските банки има 86 млрд. лева.

Ако има иновативни хора с бизнес план и вземат кредит, може да си го изпълнят. Имаме толкова безработни, а всъщност нямаме работна сила. Или не им се работи, или нямат капацитет да работя. Банките са пълни с пари, лихвите са ниски в момента, а в същото време никаква инициативност. Ако има такива иновативни неща, например стволовите клетки", заяви Борисов.

Според председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който също присъстваше на форума, работата на бизнеса е да подготвим и да предложим добри проекта. А работата на Вас, г-н Борисов, е да направите така, че държавата да управлява добре оперативните програми и да помага на бизнеса по съвместния път към еврофондовете, защото иначе, този път ще бъде с обратен завой", категоричен беше той.

По думите му с днешния форум трябва да се поставят основите на един дебат по ключови теми."Стартираме дебатите с ОП "Иновации и конкурентоспособност", която е от огромен интерес от предприятията в страната. Към днешна дата, в програмата виждаме много положителни стъпки", обясни Домусчиев.

Според него основните уроци от първите 7 години са научени и голяма част от съветите и критиките на бизнеса са отчетени. Той добави още, че "ОП "Иновации и конкурентоспособност " е стъпила на земята без грандиозни планове, без идеи за непостижими енергийни мрежи, без нереални мечти за превръщане на България в световна еволюционна сила.

Борисов заяви още, че държавата ще води борба "до дупка" с корупцията. Толкова неотложни разходи има държавата. Всеки иска нещо. 

"Финансовите корекции по европроекти на общините, направени при управлението на кабинета "Орешарски", ще бъдат платени не от местните власти, а от държавата" обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Финансовите корекции са санкции, които се налагат на бенефициентите по европейски програми и основно при правилата за възлагане на обществени поръчки

Той информира, че само за 2014 година корекциите са на обща стойност 380 милиона лева.

Дончев обяви, че от началото на годината са разплатени близо 760 млн. лв. по оперативните програми. "До края на годината трябва да бъдат платени 4-5 пъти повече", подчерта вицепремиерът.

Вицепремиерът изрази увереност, че старият програмен период (2007-2014 г.) ще завърши с над 90% плащания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови