Борисов: Банките са пълни с пари, лихвите са ниски, но няма инициатива

От началото на годината са разплатени близо 760 млн. лв. по ОП, заяви Томислав Дончев

Ивайло Анев Последна промяна на 19 май 2015 в 15:46 5474 6

Вицепремиерът Томислав Дончев и министър-председателят Бойко Борисов

"Банките са пълни с пари, лихвите са ниски в момента, а в същото време никаква инициативност" заяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес форум на тема "Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност".

Той препоръча на бизнеса да не разчита само на еврофондовете, тъй като те са средство за подпомагане.

По думите му в българските банки има 86 млрд. лева.

Ако има иновативни хора с бизнес план и вземат кредит, може да си го изпълнят. Имаме толкова безработни, а всъщност нямаме работна сила. Или не им се работи, или нямат капацитет да работя. Банките са пълни с пари, лихвите са ниски в момента, а в същото време никаква инициативност. Ако има такива иновативни неща, например стволовите клетки", заяви Борисов.

Според председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който също присъстваше на форума, работата на бизнеса е да подготвим и да предложим добри проекта. А работата на Вас, г-н Борисов, е да направите така, че държавата да управлява добре оперативните програми и да помага на бизнеса по съвместния път към еврофондовете, защото иначе, този път ще бъде с обратен завой", категоричен беше той.

По думите му с днешния форум трябва да се поставят основите на един дебат по ключови теми."Стартираме дебатите с ОП "Иновации и конкурентоспособност", която е от огромен интерес от предприятията в страната. Към днешна дата, в програмата виждаме много положителни стъпки", обясни Домусчиев.

Според него основните уроци от първите 7 години са научени и голяма част от съветите и критиките на бизнеса са отчетени. Той добави още, че "ОП "Иновации и конкурентоспособност " е стъпила на земята без грандиозни планове, без идеи за непостижими енергийни мрежи, без нереални мечти за превръщане на България в световна еволюционна сила.

Борисов заяви още, че държавата ще води борба "до дупка" с корупцията. Толкова неотложни разходи има държавата. Всеки иска нещо. 

"Финансовите корекции по европроекти на общините, направени при управлението на кабинета "Орешарски", ще бъдат платени не от местните власти, а от държавата" обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Финансовите корекции са санкции, които се налагат на бенефициентите по европейски програми и основно при правилата за възлагане на обществени поръчки

Той информира, че само за 2014 година корекциите са на обща стойност 380 милиона лева.

Дончев обяви, че от началото на годината са разплатени близо 760 млн. лв. по оперативните програми. "До края на годината трябва да бъдат платени 4-5 пъти повече", подчерта вицепремиерът.

Вицепремиерът изрази увереност, че старият програмен период (2007-2014 г.) ще завърши с над 90% плащания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.05 2015 в 14:16

Да, лихвите са ниски, но на депозитите, г-н Борисов. Прокредит банк ми пуска лихва от под 1 процент вече. От друга страна лихвите по кредитите са огромни - и ипотечни, и бизнес кредити. А пък колко хора разбират от стволови клетки ...

20.05 2015 в 00:08

Тиквата не може да разбере че селското стопанство загива заради нелоялни търговски практики(субсидии) в цяла Европа и с тежката промишленост е така заради 2-пъти по високата цена на природния газ у нас .Тикво заспала като не разбираш от бизнес поне пресечи корупцията и престъпността .

19.05 2015 в 22:45

Изключително красноречива снимка, говори повече от цялата статия и всички коментари.

19.05 2015 в 19:12

Малка инициатива, къс мандат...

19.05 2015 в 17:22

Не братинка. Не е проблема в липсата на инициатива.
Вяра няма.
Не вярваме на банкстерите.
Не вярваме на чиновниците.
Не вярваме на правителството.
Не вярваме на партиите.
Не вярваме на парламата.
Не вярваме и на тебе тикво.

19.05 2015 в 16:20
Има страх!
Нормалните хора дори си изнасят регистрациите зад граница. Даже гърците ви разбраха що за стока сте!
Хората ги е страх от мутренското ви управление. Нямат перспектива, не знаят дали утре като се събудят няма да има нови закони приети за 5 мин в услуга на някого и те да си скубят косите какво да правят!
Твоята визия е ясна - фризьорски салони, автомивки, магистрали, заложни къщи и банки! И ти отгоре събираш "такси"... даже цигари спряхме да произвеждаме, щото производството бавно, няма кой да го чака. Ей утре се внасят 20-тина тира без бандерол, плащат ти и готово! Парата прибрана в джебчето.
Огледа се в 3-те наследени златни пръстена на една обикновена женичка. Наследени от баба и и майка и. Ядяла била лук... и "претендирала" че е бедна. Не бе не е бедна, иска си заработените средства! Иска да се спазват правилата!
Миналата седмица при подлизуркато хекимян по същия ЦИНИЧЕН НАЧИН отговори на въпроса на онкоболната женица.
Няма такъв наглец като теб! 89-та на 30години милЮционер, гледал прасета...