БНБ въвежда кредитна ваканция в България

Търговските банки ще решат дали да приложат новия ред и ще публикуват условията си за разсрочване на заемите

OFFNews Последна промяна на 10 април 2020 в 14:40 5592 0

Българската народна банка утвърди предложението на Асоциацията на банките в България, с което се въвежда т. нар. кредитна ваканция и се определят насоките към банките за прилагането ѝ.

УС на БНБ е одобрил днес проекта на Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества - финансови институции, във връзка с извънредното положение, въведено от Народното събрание на 13 март 2020 г., съобщава банката.

Чрез него в страната се налага частен мораториум върху плащания по кредити във връзка с COVID-19, съгласно препоръките на Европейския банков орган. Насоките на ЕБО вече бяха приети с решение на Управителния съвет на БНБ от 3 април 2020 г.

Търговските банки, приели да прилагат утвърдения ред за отсрочване на изискуеми задължения, ще обявят публично предлаганите облекчения на своята интернет страница, в банковите салони и по друг подходящ начин (условията на първите обявили ги вижте по-долу).

Утвърденият частен мораториум осигурява възможност за промени в графика за изплащане на главницата и/или лихвите по задълженията, без да се променят ключови параметри по кредитния договор, например вече договорените лихви.

Могат да бъдат разсрочвани задължения за срок до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 г. Разсрочваните задължения трябва да са били редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г.

Клиентите трябва да заявят изрично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения.

Предвиждат се три стандартизирани механизма:

• Механизъм № 1 – отсрочване на главница и лихва за до 6 месеца;

• Механизъм № 2 - отсрочване на главница за до 6 месеца;

• Механизъм № 3, приложим за револвиращи продукти.

Съответният механизъм ще се избира по взаимно съгласие между банките и техните клиенти.

Пълният текст на утвърдения ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества - финансови институции може да бъде прочетен ТУК.

Банките могат да договарят с клиентите си и други индивидуални схеми на отсрочване или облекчения, различни от уредените по този ред. В такива случаи банките няма да могат да се възползват от временния принцип, въведен чрез утвърдения мораториум и следващ насоките на ЕБО, че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение.

Условията на УниКредит Булбанк вижте тук.

Условията на ОББ вижте тук.

Условията на Райфайзенбанк вижте тук.

Условията на Първа инвестиционна банка вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !