БНБ ще назначава временен управител на банките в беда

OFFNews 11 май 2015 в 09:12 2590 0

Временен управител ще работи в ръководството на банка, изпаднала в затруднение, ако БНБ прецени, че това ще подобри финансовото й състояние или ще помогне за преодоляването на допуснати нарушения.

БНБ ще може да му възложи да работи съвместно с управителния орган на банката или пък изцяло да изземе функциите му. Промените са залегнали в нов проектозакон за кредитните институции. Той е изготвен от финансовото министерство и вече е публикуван за обществено обсъждане, съобщава "Сега".

Промените са в отговор на европейските изисквания и имат за цел да се установи ефективна рамка на европейско ниво за справяне с банкови кризи на достатъчно ранен етап, така че да се предотврати пренасянето на финансовите проблеми на отделни кредитни институции върху цялата банкова система. С новия закон ще се премахне във възможно най-голяма степен необходимостта от използване на публични средства за подпомагане на неплатежоспособни банки.

Законопроектът предвижда още промяна на срока, в който БНБ може да постави дадена банка под специален надзор - от 6 месеца на 1 месец. Така БНБ ще може да се намесва по-рано, в случай че някоя банка наруши изискванията за капиталова адекватност.

Предвижда се и създаването на специален Фонд за преструктуриране на банки, който ще се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От финансовото министерство предлагат новият фонд да разполага със сума, която е равна на 2% от размера на гарантираните депозити в банките у нас. Натрупването на средствата обаче няма да стане изведнъж, а постепенно - за срок от 10 г. след влизането в сила на закона.

Фондът ще може да набира средства за дейността си и от дарения, заеми, чуждестранна помощ и др., предвижда законопроектът. Планирано е при необходимост да се набират и допълнителни вноски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков