Бизнесът настоя да се премахне минималната заплата

OFFNews 15 май 2017 в 14:24 7012 3

Снимка Pixabay

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага да се премахне минималната работна заплата у нас и да се замени с колективно трудово договаряне по икономически дейности.

Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Според АИКБ излишното напомпване на минималното заплащане по-скоро вреди на икономиката, отколкото помага. Спрямо средната работна заплата размерът на минималната и сега е висок, смята Велев. Според него тя расте по-бързо от икономиката, а предвиденият от Министерството на финансите ръст с 50 лева годишно е пришпорване. 

България е на пето място в ЕС по размер на минималната работна заплата спрямо БВП. В Румъния МРЗ е 217 евро, докато медианната стойност за това съотношение у нас е 241 евро, сочат от АИКБ. Средната работна заплата в страната е нараснала 2,5 пъти за последните 10 години. При ниската производителност на труда – едва 15% от средната за ЕС, средната ни работна заплата е 21% от средната за ЕС – т.е. компенсацията всъщност върви над ръста на производителността, коментира още Васил Велев. 

Работодателите настояват още за по-­сериозно повишаване на пенсионната възраст и на мерки за справяне с липсата на квалифицирани кадри.

Бизнесът се противопоставя на назначението на Красимир Първанов за заместник-­министър на енергетиката, обясни още Васил Велев. "На съвестта на този господин до голяма степен се дължи фактът, че ние всяка година плащаме 750 милиона лева над пазарните цени за ВЕИ генератори на енергия у нас", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

15.05 2017 в 16:53

Разочарован съм. какво е това никакво искане от страна работодателите?
Ето да му подшушна на гелосония една идея: Време е съюзът на работодателите в България да се обяви за минимална месечна такса за назначаване на работа!
Ми така де!
Който иска да е назначен на работа да си плаща бе! За всеки назначен работодателят трябва да плаща данъци и осигуровки! А пари?! Пари отгде?!
Не стига, че им е осигурена работа, а искат и да са назначени!? Като искат, да си плащат бе!
:)

12308

1

Мечтата на т. нар. "бизнес" е да се премахне изобщо заплатата и да се работи до гроб.Искали били "мерки за справяне с липсата на квалифицирани кадри" - а защо не пробвате с вдигане на заплатите примерно?Ако заплащането на труда е достатъчно добро хората няма да бягат от територията като от чума.....
"Бизнесът" бил против назначаването на Красимир Първанов за зам. министър - значи избора е правилен.