КНСБ иска 520 лв. минимална заплата догодина, Борисов: Ще се постараем

OFFNews Последна промяна на 02 май 2017 в 12:10 3234 4

КНСБ поиска увеличение на минималната заплата на поне 520 лева догодина и ръст всяка година до достигане на половината от средната работна заплата.

Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в при откриването на осмия редовен конгрес на синдиката. 

Той поиска и подкрепа от страна на парламента и новото правителство. 

Димитров отново подчерта, че е реалистично след 5 години минималната заплата да достигне 800 лева, а средната - 1700 лева. Според него за този срок жизненият стандарт на българина трябва да достигне поне 60% от този на средния европеец. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на форума, увери, че новото правителство ще се постарае да няма големи харчове в бюджета, за да може да се съсредоточи върху исканията на синдикатите. 

"Ще се постараем тази година да нямаме такива харчове като американските централи, "Белене" и КТБ, така че да има глътка оптимизъм и както искаха синдикатите, да се съсредоточим върху ръста на доходите. Въпросът е доколко и как ни го позволява бюджетът", заяви Борисов.

„Това, което наблюдаваме и което се изисква от нас, са нови милиарди, в сфери, които най-малко хората ги усещат. Надпреварата в тази област с войните и конфликтите, които вървят, липсата на воля в световните лидери по дипломатичен начин да решат въпросите. Но за нас като държава превъоръжаването и това, което се очаква да се направи от НАТО и от нашите партньори също изисква милиарди левове да отидат в тази сфера“, каза Борисов. По думите му вместо да се говори за мир и социален просперитет, темата е въоръжаването.

Борисов отбеляза още, че се харчат много пари и за бежанците, но все още не се вижда решение на кризата. 

„Разбира се, ще се постараем максимум тази година“, подчерта той, цитиран от "Фокус". 

Борисов подчерта, че разликата между заплащането на един работник в Европа и в България е 1:10, а в същото време износът ни е 37%, особено в сферата на електрониката и автомобилните части. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8417

4

IBL IBL

02.05 2017 в 14:14

Минималната работна заплата представлява фиксиране на цена, изкривяване на пазара. Заплатата е цената на стоката, която 99,9 % от нас имат да продадат, за да си купят всичко друго. И като изкривиш цената на един продукт като го правиш изкуствено скъп, а той не струва достатъчно, за да произведе 520 лв на месец + осигуровки + данъци, тогава спира търсенето на тази изкуствено скъпа стока, което значи по-малко работни места. Просто казано, за да го разбере по-лесно матряла - по-висока МРЗ = по-малко работни места заедно със стагнация в доходите и икономиката или труден живот! По-малко регулации на заплатите = повече възможност за работа, дори и временна, на половин ден и пак труден живот, но с повече възможност да се преживява. МРЗ = на пвоече държава и по-малко свобода, производство, активност и просперитет. МРЗ = комунизъм. Познайте колко десен е Боко!

9780

1

Перко

02.05 2017 в 12:26

Тоя "синдикалист" какво работи?