Бизнес лидери и предприемачи обсъдиха ефекта на COVID-19 върху иновациите

OFFNews 17 април 2020 в 18:37 2678 0

Един месец след въвеждането на извънредно положение основни участници в българската дигитална екосистема обсъдиха ролята на иновациите в период на криза.

Предизвикателствата в имотния пазар и повече възможности за алтернативно финансиране за стартъпи бяха някои от ключовите теми.

Филип Генов, главен изпълнителен директор на F27 и съучредител на София Лаб, е оптимистично настроен за сегашната ситуация: „Световните икономики са в много по-благоприяно положение от през 2008 година. Възможността за рестарт е много по-голяма от през 2009 година. Сегашната криза променя икономиката и въвежда нови бизнес модели.“

Той допълни, че страната трябва да насърчи големите корпорации да работят с предимно български стартъпи.

Сред участниците бяха Натанаил Стефанов, председател на Българската стартъп асоциация (BESCO), както и изявени иноватори в страната в сферата на споделените работни пространства - Тибо Тетинджер (основател на Puzl CowOrKing), и събитията - Стоян Ангелов (основател на платформата Evedo).

Натанаил Стефанов добави, че България предоставя по-голяма подкрепа за иновациите в сравнение с предишната криза от 2008-2009 година.

Според него държавата може допълнително да спомогне на стартъп индустрията, като позволи на нови компании да участват в обществените поръчки за общински и държавни администрации.

Според Георги Павлов, основател на Proptech.BG, негативните последици от пандемията и съпътстващите ограничения са вече видими за имотния пазар: „Недвижимите имоти са най-старите и пасивни класове активи. Дигитализирането в сектора ще бъде по-трудно. Темпът на иновации ще се забави.“

Лекторите се съгласиха, че ясната комуникация в една компания и своевременната реакция са изключително важни в период на криза. В противен случай бизнесът рискува да претърпи двойни загуби – в резултат на коронавируса, и в резултат на намалена продуктивност на работниците.

За други области, като тази на изкуствения интелект, ефектът от COVID-19 не е толкова осезаем. Тук една от водещите иновативни компании в България е Humans in the Loop, социално предприятие, което предоставя работа на хора, засегнати от конфликт. Основано е от Ива Гумнишка, която е и отличена в престижната класация Форбс България (30 under 30). Тя сподели:

"Извънредното положение засегна пряко част от бежанците и мигрантите и заедно с НПО сектора се опитваме да намерим решения. Тъй като нямаме възможност да предоставим заетост на всички тях, в момента организираме курс за фрийленс работа, който да помогне поне на някои от тях да си намерят дистанционна работа онлайн и да се справят със ситуацията.“

Панелът бе организиран и модериран от Цвете Дончева, консултант по иновации, която от последните 2 години работи в сферата на технологиите в Лондон – със стартъпи, както и в фирма за инвестиции с рисков капитал (VC).

Събитието в партньорство с BESCO, Българската стартъп асоциация и Treding Topics, първата в Централна и Източна Европа платформа-хибрид между журналистика и предприемачество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков